Reakcije stranaka na odluku NATO-a

Stranke G17, LDP i SPO pozdravile ulazak Srbije u Partnerstvo za mir, dok je SPS očekivao referendum o tome.

Izvor: Beta

Sreda, 29.11.2006.

13:49

Default images

Mlađan Dinkić smatra da je ulazak u Partnerstvo za mir uspeh za Srbiju. Predsednik G17 plus kaže da je ulazak Srbije u Partnerstvo veliki uspeh za Srbiju jer i ulazak u evropske integracije počinje pristupom tom programu.

Ulazak u Partnerstvo za mir biće  dobar signal i za buduće pregovore sa Evropskom unijom, kaže Dinkić.

LDP: Poverenje se ne sme prokockati

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je sjajna vest što će Srbija biti pozvana u Partnerstvo za mir i upozorio da se to poverenje ne sme prokockati.

Kako se navodi u saopštenju LDP-a, uoči odlaska u Brisel, gde će u Evropskom parlamentu razgovarati o mehanizmima povratka Srbije u porodicu evropskih naroda, Jovanović je ocenio da je poruka iz Rige upućena građanima koji veruju u Srbiju 21. veka, u partnerstvo sa modernim svetom i institucije na kojima taj svet počiva.

Jovanović će u četvrtak u Briselu govoriti na panel diskusiji o viznim olakšicama za zemlje Zapadnog Balkana, u kojoj će, između ostalih, učestvovati i evropski komesari za proširenje i  bezbednost, predsednici velikih stranačkih asocijacija i poslanici u Evropskom parlamentu.

Na skupu će učestvovati i pojedini visoki zvaničnici zemalja Zapadnog Balkana, a Jovanović je jedini pozvani predstavnik neke opozicione partije.

SPO: Za političku stabilnost

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković ocenio je da će ulazak Srbije u Partnerstvo za mir obezbediti "političku stabilnost, koja je preduslov za veći obim stranih direktnih investicija i ubrzani privredni razvoj države".

"Današnja odluka je jasna poruka svim građanima Srbije da međunarodna zajednica želi modernu Srbiju koja je članica svih evroatlantskih integracija", rekao je Srećković za agenciju Beta.

Dačić: Trebalo održati referendum

Socijalistička partija Srbije smatra da je pre prijema u Partnerstvo za mir trebalo održati referendum na kojem bi se građani izjasnili o tom pitanju, rekao je predsednik Glavnog odbora SPS-a Ivica Dačić.

"Smatramo da takve odluke mogu biti donete tek posle izjašnjavanja naroda na referendumu, imajući u vidu brojne ožiljke koje svi nosimo iz ratnog sukoba i bombardovanja NATO-a", kazao je Dačić agenciji Beta.

SRS neće da komentariše

Funkcioner Srpske radikalne stranke Zoran Krasić odbio je da komentariše prijem Srbije u Partnerstvo za mir.

Krasić je na konferenciji za novinare rekao da bi bilo neumesno da govori o tome, jer je konferencija posvećena predsedniku te stranke Vojislavu Šešelju, koji 20 dana štrajkuje glađu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: