SPO, izbori i tajkuni

Srpski pokret obnove na izbore izlazi u koaliciji sa Srpskom ligom za vraćanje oduzete imovine, a na listi je i Danica Drašković.

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2006.

10:51

Default images

Prvi put od osnivanja SPO-a, na listi za izbore je i Danica Drašković. Ona kaže da bi, kada bi bila u vlasti, tražila da bude na čelu Bezbednosno-informativne agencije. "Hoću da budem stečajni upravnik Državne bezbednosti i kandidujem se za to mesto jer mislim da sam spremna i sposobna da to uradim na isti način kako su to uradili Česi, Poljaci, Mađari i ostali", rekla je ona.

Danica Drašković optužuje takozvane demokratske stranke da od tajkuna mesečno primaju 40.000 do 60.000 evra i od toga žive.

Danica Drašković nije želela da imenuje te tajkune i da otkrije koje stranke oni finansiraju. Ona tvrdi da to svi znaju jer se zna ko privatizuje Srbiju, ko se obogatio i ko je pokupovao fabrike, najveća preduzeća, energetske objekte, lanac trgovina.

"Ti tajkuni se okupljaju u Šekspirovoj ulici, u svom Klubu privrednika. U narodu se Šekspirova zove Šilerova jer oni perfidno ubijaju, ne fizički, nego ekonomski. To je nova Šilerova", kaže ona za Večernje novosti.

Potpredsednik SPO-a Vlajko Senić nije želelo da odgovori na pitanje da li će ta stranka tražiti mesto šefa BIA posle izbora niti kolika je odgovornost SPO-a za tajkunizaciju Srbije, s obzirom na to da je ministar trgovine iz te stranke.

"Ovo je konferencija za štampu posvećena koaliciji, a kampanja je tek počela i mislim da ćete odgovore na to i mnoga druga pitanja dobiti vrlo brzo", rekao je on.

Danica Drašković kaže da se za poslanicu kandidovala zato što nije samo supruga lidera SPO-a, već i političar. "Krajnje je vreme da ono što sam govorila i radila poslednjih 15 godina, počnem da govorim i radim i u Skupštini Srbije", kaže Danica Drašković.

"Rešiti pitanje oduzete imovine"

Dve  stranke - SPO i Srpska liga za vraćanje oduzete imovine - potpisale su sporazum o tehničkoj predizbornoj koaliciji i navode da će njihovo glavno zalaganje biti donošenje zakona o vraćanju oduzete imovine.

U SPO-u kažu da je došao poslednji trenutak da pitanje oduzete imovine bude rešeno i da se oni zalažu da to bude urađeno po principu vraćanja u fizičkom obliku, umesto obveznicama.

Vlajko Senić navodi će da će Srpska liga za vraćanje imovine imati 20 predstavnika na listi te stranke.

"Posle potpisivanja tehničke predizborne koalicije, SPO više nema problem koji se pojavljivao u poslednjih nekoliko nedelja u javnosti, a to je da li će stranka biti ili neće biti parlamentarna. Mi ćemo biti parlamentarna stranka i siguran sam da će i predstavnici Srpske lige imati mogućnost da u novom parlamentu formiraju svoj poslanički klub", kaže on.

Demolirana dva vozila funkcionera SPO-a

Gradski odbor Srpskog pokreta obnove Novi Sad saopštio je da su noćas na parkingu ispred stranačkih prostorija demolirana dva vozila u vlasništvu visokih funkcionera gradskog odbora stranke.

SPO je saopštio da je slučaj prijavljen policiji. "Tim vandalskim činom iskazana je nervoza protivnika SPO-a", ocenila je ta stranka, dodavši da stranku to samo "učvršćuje u uverenju o opravdanosti izmeštanja fokusa političke borbe sa političkih stranaka na kriminalno-poslovne oligarhe koji upravljaju njihovim radom."

SPO je još upitao šta će se još dešavati, s obzirom na to da je preizborna kampanja tek počela i da do izbora ostaje bezmalo dva meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: