"Odobrenje za klanje"

Tužilac tvrdi da je Šljivančaninov svedok dobro znao da je povlačenjem vojne policije omogućio klanje više od 200 ljudi.

Izvor: B92, SENSE

Utorak, 28.11.2006.

19:31

Default images

Vođa tima haškog tužilaštva Marks Mur danas je u unakrsnom ispitivanju pukovnika Borča Karanfilova nekoliko puta sugerisao da se četa vojne policije 20. novembra 1991. povukla sa Ovčare po njegovom naređenju.

To su, ukazao je tužilac, potvrdila svedoci optužbe Dragan Vezmarović, komandir čete vojne policije koja je obezbeđivala hangar na Ovčari, i dva svedoka, P022 i P001. Tužilac je sugerisao i da je Karanfilov znao da je povlačenjem čete vojne policije omogućio klanje više od 200 ljudi koji su u hangar na Ovčari dovedeni ranije tog dana iz Vukovarske bolnice. Posle odlaska vojne policije, pripadnici lokalne teritorijalne odbrane su, prema optužnici protiv Vukovarske trojke, pogubili te ljude na obližnjem stratištu u Grabovu.

Karanfilov je odgovorio da su navodi svedoka optužbe izmišljotine i da su ga naveli kao oficira koji je izdao naređenje za povlačenje zato što je njegovo prezime upamćeno kao specifično. On je ponovio tvrdnje iz glavnog ispitivanja da tog dana nije bio na Ovčari i da je u vreme masakra bio u Beogradu. "Oficiri kontraobaveštajne grupe ne izdaju naređenja, a povlačenje vojne policije mogao je da naredi samo onaj ko je prethodno naredio da ta četa obezbeđuje hangar", rekao je on.

Tužilac je, u prilog svojim tvrdnjama, uporedio svedočenje Karanfilova s njegovim prethodnim iskazima u kojima je rekao da ne može da se seti kada je napustio Vukovar, ali da zna da je otišao za Beograd tri do pet dana pre Gardijske brigade, u kojoj je obavljao dužnost pomoćnika Veselina Šljivančanina. Tužilac je na osnovu toga zaključio da je Karanfilov 20. novembra 1991. ipak bio u Vukovaru i preneo naređenje Šljivančanina da se vojna policija povuče iz Ovčare. Karanfilov je odgovorio da je i to pogrešna procena Tužilaštva. 

Suđenje Vukovarskoj trojci nastavljeno je svedočenjem penzionisanog pukovnika JNA Mladena Karana, koji je u jesen 1991. iz Uprave bezbednosti u Beogradu poslat u Vukovar kao ispomoć Šljivančaninu.

Mile Mrkšić, Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin optuženi su za ubistvo 264 hrvatska civila na poljoprivrednom dobru Ovčara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: