Mesić: Pozvao bih Tadića u Vukovar

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić smatra da bi bilo dobro da se on i srpski predsednik Boris Tadić zajedno poklone žrtvama.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.11.2006.

07:53

Default images

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da bi bilo dobro pozvati predsednika Srbije na komemoraciju povodom 15-godišnjice ulaska jedinica srpske vojske i bivše JNA u Vukovar. "Ne znam je li sazrelo vreme, ali to bi bilo dobro. Jer, radi se o velikom zločinu, radi se čak i o zločinu genocida", rekao je Mesić. Iz Tadićevog kabineta biće traženo pojašnjenje ove izjave.

"Grad je napadan, razaran, samo zato da bi ga se uništilo, da bi se Hrvatska prisilila na kapitulaciju i da bi Slobodan Milošević mogao ostvariti svoj ratni plan, a to znači stvaranje 'velike Srbije'", rekao je Mesić za Radio Slobodna Evropa.

Hrvatski predsednik je govorio i o BiH, rekavši da je Dejtonski sporazum zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, ali nije omogućio funkcionisanje institucija države.

"Entiteti se često ponašaju kao države, a oni to nisu. I u tom smislu sada treba doraditi Ustav, da bi Bosna i Hercegovina funkcionisala kao i svaka dobro pravno uređena zemlja i da bi se usmerila prema evroatlantskim integracijama", rekao je Mesić o stanju u BiH.

Išao bih, ali učestvujem u kampanji

Kabinet predsednika Srbije nije zvanično obavešten o izjavi hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da bi bilo dobro da Boris Tadić bude pozvan na komemoraciju povodom 15-godišnjice ulaska bivše JNA u Vukovar.

U Tadićevom kabinetu kažu da je Mesićev predstavnik pre dva dana bio u Beogradu ali da nijednom nije pomenuo mogućnost da Tadiću bude upućen poziv da dođe u Vukovar.

Predsednik Srbije kaže da je čuo da je pozvan u Vukovar, ali da neće otići jer ne može da bude na dva mesta u isto vreme.

"Pošto mi nije bilo teško da odem ni u Srebrenicu, neće mi biti ni ubuduće teško da odem na mesta na kojima su nedužni ljudi izgubili svoj život zato što su druge vere ili druge nacije. Ali, naprosto, imam i svoje obaveze, obavljajući posao predsednika Srbije to radim svaki dan, a sada svom snagom hoću da podržim listu DS-a jer verujem da ona na najbolji način može sprovesti jednu državnu politiku od koristi za sve građane.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: