Benzen kancerogen, izaziva rak

Benzen koji je oslobođen u velikim koncentracijama iz Petrohemije u Pančevu kancerogena je materija i izaziva maligna oboljenja.

Izvor: Beta

Sreda, 15.11.2006.

18:21

Default images

Pomoćnica direktora Gradskog zavoda za javno zdravlje Snežana Matić-Besarabić rekla je da se veće koncentracije benzena javljaju u blizini benzinskih pumpi, skladišta benzina i industrija koje ga proizvode, a da je kod radnika koji rade u toj industriji registrovana pojava leukemije.

Benzen se oslobađaja i u saobraćaju, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, koncentracije te materije u vazduhu u urbanim sredinama je od 2,5 do tri mikrograma po metru kubnom.

Nekada te vrednosti dostižu i 160 mikrograma po metru kubnom, ali se te veće koncentracije vezuju za industriju.

Prema njenim rečima, pogrešni su navodi u medijima da je dozvoljena granica prisustva benzena u vazduhu 10 mikrograma po kubnom metru. "Našim pravilnikom, koncentracija koja se smatra na granici rizika je pet mikrograma po metru kubnom", rekla je Snežana Matić-Besarabić.

Ona je naglasila da je i direktivom Evropske unije propisana ta granica, a da se vrednost od 10 mikrograma dozvoljava za svakodnevnu koncentraciju kao prelaznu, u urbanim sredinama, dok se ne primene mere zaštite i ona ne dovede na nivo koji je prihvatljiv za rizik po zdravlje.

"Što znači da, ukoliko ste za 70 godina života izloženi svih 24 sata ovoj koncentraciji, postoji mogućnost da jedna osoba u 100.000 oboli od leukemije. To je jedinica rizika izloženosti benzenu za životni vek od 70 godina", rekla je Snežana Matić-Besarabić.

Kada se benzen udiše, 30 odsto te materije se izlučuje nepromenjeno izdahnutim vazduhom, a rastvorljiv je u mastima i zbog toga ima štetno dejstvo na organe koji stvaraju krv, navodi doktorka.

Često izlaganje benzenu jedan je od ključnih parametara u vezi sa pojavom bolesti, kao i njegov intenzitet, ali su od uticaja i prethodno zdravstveno stanje, pol, uzrast i mnogi kofaktori, ističe stručnjak Zavoda.

Svakako da koncentracija benzena u vazduhu ne bi trebalo da pređe preporučeni normativ od 5 do 10 mikrograma po metru kubnom, kazala je ona.

U Pančevu su sinoć u 23.30 uključene sirene za hemijsku opasnost zbog jakog aerozagađenja nastalog usled velike koncentracije benzena u vazduhu, koja je u ponoć iznosila 125 mikrograma po metru kubnom vazduha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: