Osuđeni članovi Nacionalnog stroja

Prvooptuženi u procesu protiv članova organizacije Nacionalni stroj, Goran Davidović, osuđen na godinu dana zatvora.

Izvor: B92

Petak, 10.11.2006.

08:08

Default images

Godinu dana posle incidenta na Filozofskom fakultetu, gde je održana antifašistička tribina, Davidović je osuđen zbog širenja verske, nacionalne i rasne mržnje. Drugooptuženi Miodrag Stefanović je za isto krivično delo osuđen na šest meseci zatvora, dok je ostalima promenjena optužnica, a sada su dobili blaže kazne. U Novom Sadu se pojavili novi grafiti Nacionalnog stroja.

Na zatvorske kazne od četiri, odnosno tri meseca, osuđeni su Radomir Dickov i Goran Đermanović, koji su bili optuženi za ugrožavanje sigurnosti više ljudi.

Za isto krivično delo na uslovne zatvorske kazne od šest, odnosno osam meseci, osuđeni su Nikola Pjevač i Mario Milosavljević iz Novog Sada.

Svi ostali koji su optuženi za ugrožavanje sigurnosti više ljudi, osuđeni su na uslovne zatvorske kazne od četiri meseca, a to su Vladimir Đermanović, Borko Nović, Miodrag Milikić, Vanja Radosav, Milan Trbojević, Slavko Bohocki, Vladan Tanasić, Nikola Karalić i Marko Kulačin.

"Neka ova presuda bude učitelj svima za buduće dane i da se ovako nešto više nikada ne desi", poručila je sudija Bjelobaba nakon izricanja presude, dodajući da bi presuda trebalo preventivno da deluje i na sve eventualne počinioce ovih krivičnih dela.

Osuđeni su upali na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i vređali i šamarali prisutne.

Advokat osuđenog: Žalićemo se

Advokat prvooptuženog Gorana Davidovića Jovan Čulajević kaže da nije zadovoljan presudom i najavljuje da će se zbog toga žaliti Vrhovnom sudu. "Suđenje je obavljeno vrlo korektno, sudsko veće je radilo vrlo stručno i presuda je obrazložena vrlo profesionalno, ali se ni osuđeni ni ja ne slažemo sa takvim obrazloženjem", rekao je Čulajević.

Čulajević je po završetku suđenja rekao da će tražiti ponovno izvođenje dokaza "jer njegov branjenik nije kriv za delo koje mu se stavlja na teret".

On je rekao i da će se, ukoliko ne budu bili zadovljni odlukom Vrhovnog suda, žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

On je dodao da će pred Vrhovnim sudom tražiti da se tačno utvrdi i kvalifikuje ono što se 9. novembra 2005. dogodilo na antifašističkoj tribini na Filozofskom fakultetu.

Vučo: Presuda Nacionalnom struju preblaga

Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo ocenila je danas da je presuda pripadnicima neregistrovane neonacističke organizacije Nacionalni stroj "preblaga" i da je "slika i prilika" Srbije u kojoj živimo.

"Presuda koja je danas izrečena pred novosadskim sudom nije dobra. Ona ne samo da je preblaga, nego šalje i pogrešnu poruku da nasilničko ponašanje, bazirano na rasizmu i šovinizmu, nije društveno opasno ponašanje", kazala je Kovačević-Vučo agenciji Beta.

Ona je kritikovala tužilaštvo zato što je preformulisalo optužnicu i većinu okrivljenih optužilo za "ugrožavanje sigurnosti kod više ljudi".

"Ni partije nisu oslobođene odgovornosti"

Demokratska stranka je saopštila da pozdravlja izricanje sudskih presuda pripadnicima neofašističke organizacije Nacionalni stroj.

U saopštenju piše da DS smatra da je ta presuda "ozbiljna poruku i ostalim organizacijama sličnog opredeljenja i delovanja da se širenje mržnje i agresije prema gradanima druge nacionalnosti neće tolerisati".

"DS očekuje da ni političke partije, ni njihovi predstavnici neće biti oslobođeni krivične odgovornosti za širenje govora mržnje i da će pravosudni organi odgovorno reagovati i u drugim sličnim slučajevima", dodaje se u saopštenju.

Novi grafiti Nacionalnog stroja i kukasti krstovi

Raniji grafiti mržnje (Radio 021)
U novosadskom naselju Telep danas su se ponovo pojavili grafiti neregistrovane neonacističke organizacije "Nacionalni stroj".

Na zidovima kuća crnim sprejom napisano je "Nacionalni stroj", a pored tog natpisa nacrtan je veći broj nacističkih kukastih krstova, javili su danas agenciji Beta stanovnici tog dela grada.

Grafiti su se pojavili na uglu ulice Heroja Pinkija i Jerneja Kopitara, na Telepu, koji dobrim delom naseljavaju Mađari. Nove parole ispisane su pored nedavno napisanih grafita "Srbija Srbima".

Više organizacija, a pre svega Skupština Vojvodine zatražila je od Vlade Srbije zabranu rada neonacističkim, rasističkim i klerofašističkim organizacijama, nakon izveštaja MUP-a Srbije o radu tih organizacija, među kojima je i Nacionalni stroj. Međutim, nikakve akcije tim povodom za sada nisu sprovedene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: