Busek: CEFTA preduslov ulaska u EU

Erhad Busek ocenio da je potpisivanje sporazuma CEFTA i zajedničko tržiste JIE preduslov ulaska u Evropsku uniju.

Izvor: Beta

Petak, 10.11.2006.

16:21

Default images

Uprkos takvim stavovima, neizvesno je da li će Srbija postati članica te organizacije za slobodnu trgovinu u jugoistočnoj Evropi za mesec dana. Glavni pregovarač za Srbiju, ministar Milan Parivodić, kaže da postoji iskrena namera da se sporazum potpiše, ali da je problem nastao jer Srbija carinama hoće da zaštiti duvansku industriju. Sporazum, inače, predviđa ukidanje carina između zemalja CEFTA.

Ugovor o potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA trebalo bi da potpišu Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Rumunija, Albanija, Moldavija i UNMIK u ime Kosova.

Prema rečima Parivodića, Srbija nije parafirala sporazum CEFTA pošto Hrvatska i Makedonija nisu prihvatile predlog da se na srpskom tržištu izjednače akcize na domaće i strane cigarete, ali da se povećaju carine, tako da se ukupno opterećenje uvoznika ne promeni.

On kaže da se prethodna vlada obavezala se da će do 31. decembra 2009. godine štititi srpsko tržište duvana dok velike multinacionale kompanije, koje u kupile srpske fabrike duvana, ne povrate jedan deo investicija.

Prema rečima direktora kompanije Droga-Kolinska za jugoistočnu Evropu Slobodana Vučićevića, to bi omogućilo da se proizvodi iz Srbije više izvoze i da se zemlja približi Evropskoj uniji.

Istu ocenu izneo je Koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhad Busek, koji je naveo da je stvaranje zajedničkog tržista preduslov ulaska u Evropsku uniju.

"Poboljšanje ekonomskog razvoja, kao i socijalnih i političkih prilika u jugoistočnoj Evropi zavisi od prekogranične saradnje, posebno saradnje poslovne zajednice", izjavio je u izjavi za magazin Ekonomist koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhad Busek.

On je naveo da stvaranje zone slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi nije zamena za Evropsku uniju niti je obnova bivše SFRJ, već je, kako je istakao, "napredak ka širenju jedinstvenog evropskog tržista".

Prema njegovim rečima, s jedne strane niko ne posmatra zemlje pojedinačno, već se uvek gleda regionalno tržiste i broj potrošača, a s druge strane i zemlje regiona kroz saradnju jačaju, povećavaju efikasnost i uvode medunarodne standarde.

"Prekogranična saradnja nije opcija, već je preduslov uspeha. Nije bitna samo veličina tržišta, već i kvalitet razvoja. Ukoliko želite da se takmičite van regiona, potrebno je kroz regionalnu saradnju izaći na evropsko tržiste", rekao je Busek, ističući da je CEFTA trening kamp za zajedničko tržište i preduslov ulaska u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: