Borba protiv fašizma ili veličanje

Danas se obeležava godišnjica Kristalne noći, 9. novembra 1938. nacisti su širom Nemačke organizovali nasilje nad Jevrejima.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.11.2006.

07:43

Default images

Tada su uništene hiljade sinagoga i jevrejskih radnji, a više od 20.000 Jevreja odvedeno u koncentracione logore. Pred Svetski dan borbe protiv fašizma otvorena je rasprava o imovini Jevreja koja je oduzimana u Srbiji pre, tokom i posle Drugog svetskog rata. Takođe, otkriven je spomenik Jaši Tomiću, za koga u jevrejskoj zajednici i DS-u tvrde da je učestvovao u antijevrejskoj propagandi.

Književnik Filip David oštro je kritikovao ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića zbog izjave u Izraelu da će Jevrejima biti vraćena imovina koja im je oduzeta posle rata, o čemu možete čitati u posebnom tekstu.

On kaže da niko Jevrejima nije oduzimao imovinu posle Drugog svetskog rata, već da im je ona oduzeta pre i za vreme rata. "Prema tome, ta imovina mora biti vraćena", rekao je David.

On je za srpski program Radija Dojče vele rekao da je na prostoru Srbije stradalo 90 odsto Jevreja koji su bili srpski građani.

"Oni su stradali za vreme Nedićeve vlasti, stradali su od Ljotićevaca, dakle, stradali su od domaćih kolaboracionista i nacista, koji su imali vlast na celom ovom području", rekao je David.

On je ocenio da mnogi danas u Srbiji pokušavaju da rehabilituju i Milana Nedića i Dimitrija Ljotića.

Dodao je da Jevreja posle rata praktično više nije bilo u Srbiji, pošto se i od onih 10 odsto, koliko ih je ostalo posle rata, veliki deo odselio u Izrael. Prema njegovim rečima, danas u Beogradu ima "možda 500 Jevreja", a u Srbiji maksimalno do 2.000.

"Učiniće se velika nepravda ako se nešto ne preduzme da se vrati imovina naslednicima onih koji su stradali samo zato što su bili Jevreji po raznim logorima u Srbiji, od Starog sajmišta pa nadalje", kazao je David.

Istoričarka Branka Prpa kazala je za Dojče vele da je od 12.500 Jevreja, koliko ih je bilo u Beogradu pre Drugog svetskog rata, preživelo ukupno oko 1.500, i to uglavnom iz mešovitih porodica.

Spomenik Jaši Tomiću

Otkrivanje spomenika u Novom Sadu (Radio 021)
Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković otkrila je spomenik Jaši Tomiću, političaru s početka 20. veka, za koga radikali kažu da je učinio dosta na "prisajedinjenju Vojvodine Srbiji", ali kojeg mnogi osporavaju zbog njegovog antisemitizma.

Na svečanosti, glumci su čitali tekstove o životu Jaše Tomića, dok su političari iz Srpske radikalne stranke Maja Gojković i Igor Mirović izrekli brojne pohvale o Jaši Tomiću.

Gradske vlasti odbacile su ove navode Jevrejske opštine, kao i pojedinih političkih partija i intelektualaca i poručile da priče o tome da je Jaša Tomić bio antisemita jednostavno nisu tačne.

Ceremoniji je prisustvovalo nekoliko stotina građana, koji su mahom došli organizovano autobusima.

Na skupu se desio i manji incident kada je jedan čovek prišao dvojici građana koji su držali protestne transparente i oteo im ih. Incident je prekinula policija i udaljila demonstrante od okupljenih građana.

Na transparentima je pisalo "Jaša je bio fašista koji je klao Srbe i mrzeo Jevreje", "Iskorenimo etničku, versku i nacionalnu mržnju" i "Živela Mlada Vojvodina".

Na vlasti u Novom Sadu je koalicija SRS-a, Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije.

Jaša Tomić i "Jevrejsko pitanje"

I predsednica Jevrejske opštine u Novom Sadu Ana Frenkel izrazila je ranije protest zbog otkrivanja spomenika Jaši Tomiću.
"Čineći zla, možda iz neznanja i neobaveštenosti, Tomić je napisao, najblaže rečeno, ružnu knjigu o Jevrejima, 'Jevrejsko pitanje', a to je osudila i tadašnja i sadašnja javnost", kazala je Frenkelova za novosadski Dnevnik.

Demokratska stranka takođe se usprotivila podizanju spomenika Jaši Tomiću i podsetila da je on bio osuđen na osam godina zatvora zbog ubistva urednika liberalnog lista Miše Dimitrijevića.

Demokratska stranka je u saopštenju osporila i Tomićevu ulogu u prisajedinjenju Vojvodine i navela da je on kritikovao ulazak srpske vojske u Novi Sad, na današnji dan 1918, kao i da je pred kraj svog života, 1920. godine izrazio kajanje zbog svog doprinosa prisajedinjenju Vojvodine Srbiji.

Liberalno-demokratska partija ocenila je u saopštenju da su gradske vlasti Novog Sada danas "otkrile spomenik ubici" i time "promovisali ubistvo kao način rešavanja političkih problema".

Protiv otkrivanja spomenika ranije se pobunila i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Ministarstvo prosledilo dokumentaciju

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije prosledilo je Ministarstvu pravde dokumentaciju o Šandoru Kepiru, Ivi Rojnici i Milivoju Ašneru, koji se sumnjiče da su počinili ratne zločine u Drugom svetskom ratu.

Centar "Simon Vizental" njih sumnjiči za ratne zločine počinjene nad Srbima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Šandor Kepiru trenutno živi u Budimpešti, Milivoj Ašner u Austriji, dok je Ivo Rojnica nastanjen u Argentini.

Srpskom ministru spoljnih poslova Vuku Draškoviću dokumentaciju je u Jerusalimu uručio direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof.

Šandor Kepiro je za vreme Drugog svetskog rata bio oficir mađarske okupacione policije u Novom Sadu, Ašner je bio šef ustaške policije u Slavonskoj Požegi, a Rojnica ustaški gradonačelnik Dubrovnika, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: