Danica Hrvatske za Natašu Kandić

Beograd -- Ambasador Hrvatske u Beogradu Tonči Staničić uručio direktorki Fonda za humanitarno pravo Nataši Kandić orden "Danice Hrvatske".

Izvor: Beta
Podeli

Nataši Kandić je odlikovanje dodeljeno, odlukom predsednika Hrvatske Stjepana Mesića, za njene zasluge u uspostavljanju kontakata između dve države i uspeh u pravnom rešavanju posledica rata.

Na svečanom prijemu u rezidenciji hrvatske abasade, Staničić je rekao da je Nataša Kandić Hrvatskoj i svima u regionu ukazala da ratni zločin nema naciju, veru, rasu, ni granicu i da bi, figurativno rečeno, svako trebalo najpre da "pomete ispred sopstvenih vrata".

Kandićeva je rekla da odličje koje je njoj dodeljeno, predstavlja ujedno i priznanje civilnom društvu u Srbiji.

Uvek je postojala i jedna druga Srbija, puno grupa, pojedinaca i angažovanih intelektualaca koji su svojim radom pokazivali da se ne mire sa politikom zločina, rekla je Kandić i dodala da je "Danica Hrvatske" dokaz da to i drugi vide.

Prema njenim rečima ovo, kao i prizanje grada Sarajeva koje joj je ranije dodeljeno, imaju posebnu vrednost zato što dolaze iz regiona.

Napravljen je korak u približavanju društava i podrška Hrvatske svakom pozitivnom potezu Srbije otvorila je vrata za druge slične postupke u čitavoj regiji, ocenila je Kandićeva.

Politika

strana 1 od 99 idi na stranu