Šta je diploma "bačelor"

Beograd -- Primenom aktuelnog Zakona o univerzitetu, a prema Bolonjskoj deklaraciji, mnogi fakulteti će početi da izdaju tzv. diplome "bačelor".

Izvor: B92
Podeli

Te diplome biće izdavane posle trogodišnjeg školovanja, a stručnjaci objašnjavaju da je zvanje "bačelor" nastalo zbog potrebe tržišta i prekvalifikovanih radnika. Zbog malog broja profesora engleskog jezika, odsek anglistike na Filološkom fakultetu počeo je da izdaje te diplome. Strana istraživanja pokazala su da više od 50 odsto zaposlenih koristi manje od 10 odsto znanja sa fakulteta.

Bolonjska deklaracija predviđa tri nivoa fakultetskih diploma. Prvi je titula "bačelor", posle trogodišnjeg školovanja, "master" posle petogodišnjeg i PhD ili doktorat, posle osam godina studiranja.

Bivši ministar prosvete Gašo Knežević objašnjava da se struktura studija uspostavljena Bolonjskom deklaracijom velikim delom bazira na istraživanju kompanije Simens.

Ta nemačka firma je ispitivanjem svojih visokokvalifikovanih radnika utvrdila da više od 50 odsto njih koristi manje od 10 odsto znanja koja su stekli na fakultetu.

"Bačelor" je titula kadrova čije će znanje biti dovoljno da zadovolji potrebe tržišta, a o tome čitajte opširnije u Temi B92.

Info

strana 1 od 506 idi na stranu