Koncesija na "kradenu robu"

Koncesijom na autoput Horgoš-Beograd iz Vojvodine će se odliti 450 miliona evra u narednih 20 godina, upozorava Bojan Kostreš.

Izvor: B92, Beta

Petak, 03.11.2006.

11:02

Default images

Predsednik Skupštine Vojvodine rekao je za B92 da je autoput Horgoš-Beograd u potpunosti izgrađen od novca Vojvođana, a da će se sada novac od koncesije dati za autoput Beograd-Čačak. Sa tim se slaže i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, uprkos izraženim neslaganjima dva političara poslednjih nedelja.

"Administracija Vojvodine je od početka sedamdesetih do 1988. godine uzimala kredite i u potpunosti ih otplatila." Vlada Srbije juče je odobrila da se uđe u proces davanja koncesije.

Kostreš smatra da autoput, koji se nalazi na teritoriji Vojvodine i koji su Vojvođani platili, ne može da se daje pod koncesiju a da se od tog novca gradi autoput Beograd-Čačak.

"Od tih sredstava mora da se gradi putna infrastruktura u Vojvodini, jer ćemo doći u situaciju da u narednih 20 godina iz Vojvodine bude na ovaj način odnešeno najmanje 450 miliona evra, što je nedopustivo."

Kostreš smatra da ovaj slučaj nije završen jučerašnjim izdavanjem koncesije: "Postoji primer koncesije za put Budimpešta-Beč, koji je dat francuskom koncesionaru Bujgu, pod veoma sličnim uslovima onima koji su objavljeni juče, a ta koncesija je poništena posle nekoliko godina zato što je bila protiv interesa Mađarske. Očekujem da će se isto desiti i sa koncesijom za autoput Horgoš-Beograd."

"Stav predstavnika dva miliona Vojvođana"

Bojan Kostreš
Kostreš veruje da su dve firme koje su pobedile na konkursu zaista dale najbolju ponudu, ali su koncesiju dali na "kradenu robu".

"Moja obaveza je da ih obavestim da je  Skupština Vojvodine u dva navrata donosila odluku koja je obaveštavala Vladu Srbije da davanje tog autoputa pod koncesiju nije u interesu građana Vojvodine", kaže on.

"Žao mi je ako imidž Srbije ovim bude ugrožen, ali moja obaveza je da štitim interese Vojvodine. Pravo pitanje je kakvu sliku može da stvori postupanje Vlade Srbije, koja ne želi da posluša dve odluke pokrajinske skupštine, za koju su čak glasali i opozicioni poslanici. To je stav predstavničkog tela dva miliona građana Vojvodine", rekao je Kostreš.

Podsetimo, na tenderu za dodelu koncesija za izgradnju autoputa od Horgoša do Požege pobedio je konzorcijum španske firme "Ef-Si-Si" (FSS) i austrijske kompanije "Alpina".

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić je objasnio da je taj konzorcijum izabran jer je ponudio kratke rokove izgradnje i najnižu cenu od 1,3 milijarde evra.

Pajtić: Neprihvatljiva koncesija

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da je za građane Vojvodine i Srbije neprihvatljivo davanje koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

"To je neprihvatljivo, neracionalno i ne postoji ekonomsko opravdanje za taj projekat, koji je u suprotnosti sa interesima građana. Neprihvatljivo je da koncesionar stiče profit od onog što građani Srbije izdvajaju iz svojih džepova, preko poreza i otplate kredita", kaže Pajtić.

Šta je isplativo

Novinarka Magazina Ekonomist Biljana Korica-Vukajlović podseća da je i Vlada Srbije, kada je predložila Skupštini tu koncesiju, pre dve godine, u objašnjenju navela da deonica autoputa od Beograda do Požege nije isplativa.

"Zato je i dat deo od Horgoša do Novog Sada, a pogotovo ovaj deo od Novog Sada do Beograda, to je trenutno u Srbiji jedini deo autoputa koji je isplativ, pošto se isplativost autoputa meri protokom saobraćaja od minimum 12.000 vozila na dan", kaže ona.

Biljana Korica-Vukajlović podseća da je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić kao jedno od objašnjenja zašto je konzorcijum FSS-Alpina, koji je pobedio na tenderu, naveo da su oni ponudili najkraće rokove izgradnje.

"Alpina na veoma lakoj deonici samo jedne trake autoputa od Beograda do Novog Sada radi već četiri godine. Koliko je to do njih, koliko do Srbije, to je već neko drugo pitanje", kaže ona.

Još jedan autoput

Predsednik Srbije Boris Tadić komentarisao je sprovođenje Nacionalnog investicionog plana, navodeći da bi NIP trebalo da bude fokusiran na infrastrukturne projekte koji bi doveli do privrednog razvoja.

Kao jedan od takvih projekata, Tadić je izdvojio završetak autoputa Beograd - Novi Sad, ističući da bi taj putni pravac danas bio završen da je od početka radova asfaltirano samo šest metara deonice dnevno.

"Predlažem da više niko ne otvara autoput Beograd-Novi Sad jer smo ga do sada otavarali 16 puta. Nadam se da više nećemo slaviti nešto što je simbol našeg nesupeha", rekao je Tadić tokom posete Apatinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: