Izbori, izbora, izborima...

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić ponavlja da neće odustati od zalaganja za istovremene izbore.

Izvor: B92, Beta

Petak, 03.11.2006.

07:44

Default images

Boris Tadić je ponovio da će se i dalje zalagati za istovremeno održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora u Srbiji. On je rekao da svi oni koji traže odlaganje izbora, rade "u korist štete Srbije". DS pregovara sa Listom za toleranciju Rasima Ljajića oko zajedničkog nastupa na izborima.

"To je prilika da najbrže dobijemo nove institucije, odnosno Vladu, parlament i predsednika, s punim legitimitetom po donošenju novog ustava. Ako bismo imali izbore svaka tri-četiri meseca, to je pre svega skupo jer građani moraju da rade da bi obezbedili novac za takve izbore. Drugo, takvo ponašanje države moglo bi obeshrabriti građane da učestvuju na izborima", rekao je Tadić.

Tadić je tokom posete Apatinskoj pivari rekao da bi do izbora nove Vlade trebalo privremeno zaustaviti najveće privatizacione projekte u zemlji, a da bi Nacionalni investicioni plan trebalo da bude fokusiran na infrastrukturne projekte koji bi doveli do privrednog razvoja.

A potpredsednik DS-a Dušan Petrović izjavio je da Demokratska stranka pregovara s Listom za toleranciju Rasima Ljajića o nastupu te grupacije na listi DS-a na predstojećim parlamentarnim izborima.

On je rekao da je DS prirodni saveznik nacionalnih manjina i da je utemeljenost na istim političkim vredostima razlog zbog kog je počeo pregovarački proces s Listom za toleranciju.

Takođe, DS je danas saopštio da je "republičkom budžetu vratio još 1,8 miliona dinara od sume koju joj je Republička izborna komisija dodelila za referendumsku kampanju, nakon što su vraćene i nepotrošene 742.000 dinara.

"Vlada ne kalkuliše izborima"

Vlada Srbije želi izbore što pre i nema razloga da kalkuliše datumom njihovog održavanja, rekao je ministar Predrag Bubalo. On nije želeo da govori o datumima, uz obrazloženje da su u toku pregovori političkih partija o vremenu njihovog održavanja.  

"Zaista, Vlada nema nijedan razlog da kalkuliše, želi izbore što pre jer je ustavom mandat prirodno doveden do kraja. Sada moramo da sačekamo dogovore političkih stranaka", rekao je on.

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja u ostavci i član G17 plus, u emisiji Poligraf B92 bio je malo precizniji kada je govorio o mogućim datumima održavanja izbora. "Smatramo da bi parlamentarni izbori morali da budu održani u decembru", rekao je on.

"Kada je reč o predsedničkim, nemamo ništa protiv ako to bude dogovor pre svega Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke, dve najveće stranke proevropske orijentacije", naveo je on.

"Uveren sam da ćemo sledeće nedelje imati ne samo svečano proglašen ustav, već i ustavni zakon, kao rezultat dogovora svih parlamentarnih stranaka, i da ćemo imati raspisane izbore", kaže on. 

B92 nezvanično saznaje da vladajuća koalicija pokušava da obezbedi saglasnost o tome da istog dana kada bude usvojen novi ustav, bude donet i ustavni zakon, koji treba da precizira rokove za izbore.

Blic: Izbori 23. decembra ili 21. januara

Najbliži saradnici premijera Vojislava Koštunice i predsednika Borisa Tadića pregovaraju o dva datuma za parlamentarne izbore: 23. decembru ili 21. januaru, piše Blic.

Pravi rat između njih vodi se zbog predsedničkih izbora, koji, gotovo je izvesno, neće biti održani istovremeno kada i parlamentarni, saznaje list, pozivajući se na izvor blizak pregovaračima.

"Predsednički izbori odgovaraju jedino Demokratskoj stranci, dok su sve ostale stranke protiv toga da se oni održe istovremeno sa parlamentarnim. Koštunica će, ukoliko se predsednički izbori ne raspišu, to moći lako da objasni činjenicom da se s tim nisu složili radikali i socijalisti, bez čijih glasova u Skupštini nije moguće izglasati ustavni zakon kojim će se precizirati izborni rokovi", kazao je sagovornik Blica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: