"Loša higijena izazvala infekciju"

Na suđenju bugarskim medicinskim sestrama, odbrana istakla da su loši higijenski uslovi doveli do inficiranja 400 dece HIV-om.

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2006.

20:13

Default images

Pet bugarskih medicinskih sestara i palestinski lekar Ašraf Alhadžudž koji su od 1999. godine u pritvoru, suočeni su sa mogućnošću da im bude izrečena smrtna kazna pošto se terete da su namerno zarazili decu u bolnici u Bengaziju.

"Podsećam vas da su svetski naučnici ustanovili da do zaraze nije došlo ubrizgavanjem (virusa), već zbog korišćenja istih igala više puta", rekao je jedan od advokata odbrane.

Francuski lekar Lik Montanjije posvedočio je ranije da je virus HIV u toj libijskoj bolnici otkrio 1997, godinu dana pre nego što su došli optuženi strani medicinski radnici.

Odbrana je takođe ukazala da su optuženi bili podvrgnuti "fizičkoj i psihičkoj torturi", navodeći da je zato jedna od medicinskih sestara pokušala da izvrši samoubistvo.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. novembar kada se očekuje završna reč tužioca. Tužilaštvo je još 29. avgusta ponovo zatražilo smrtnu kaznu.

Medicinske sestre i palestinski lekar koji odbacuju optužbe, 2004. su osuđeni na smrtnu kaznu, ali je Vrhovni sud vratio slučaj na ponovno suđenje.

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske je upozorilo da će ponovo iricanje te kazne pokrenuti protest međunarodne zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: