MUP preuzima kontrolu nad granicom

Beograd -- Do kraja godine policija će preuzeti kontrolu granice sa BiH i Makedonijom i time nad celokuponom granicom Srbije.

Izvor: Beta
Podeli

Jedan od ključnih uslova Evropske unije da ukine vize građanima SCG jeste da državnu granicu umesto vojske obezbeđuje policija. Pukovnik granične policije MUP-a Srbije Nebojša Purić kazao je da je 2005. i 2006. godine granična policija od vojske preuzela kontrolu nad granicom sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom, a da od juče kontroliše i granicu sa Hrvatskom.

Na skupu o reformi sistema bezbednosti u Sava centru Purić je ukazao na potrebu usklađivanja zakonske regulative sa modernim tendencijama i dodao da je važeći zakon donet 1979. godine.

On je dodao da je, prilikom preuzimanja kontrole granice, granična policija imala probleme sa obezbeđivanjem infrastrukture jer su zatečeni vojni objekti bili u lošem stanju.

Načelnik odeljenja za unutrašnju kontrolu Uprave carine Dejan Carević pozvao je državne organe da u većoj meri iskoriste kapacitete i resurse te službe.

Carević je kazao da carinska služba ima razgranat informatički sistem, potrebnu tehniku i obučene ljude, ali i razvijene kontakte sa međunarodnim institucijama i akumulirano znanje.

U policiji procenjuju i da im je za čuvanje državne granice potrebno 6.000 ljudi, jer će za razliku od vojske, koja sada obezbeđuje uzak granični pojas, posao policije biti drugačiji.

Politika

strana 1 od 85 idi na stranu