Tadić: Izbori u decembru

Predsednik Srbije neće pristati na to da izbori u Srbiji budu održani sledeće godine.

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2006.

18:38

Default images

Boris Tadić će insistirati na tome da i parlamentarni i predsednički izbori budu održani do 23. decembra. Tadić je tokom posete golubačkoj opštini, na pitanje novinara kako reaguje na zahtev Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije da izbori budu održani u februaru ili martu, rekao da on na taj datum neće pristati.

"Izbori što pre, do kraja godine, i predsednički i parlamentarni, tu nema govora o kompromisima", rekao je on povodom teme koja je postala aktuelna odmah posle usvajanja ustava, a oko koje sada ne postoji politička saglasnost.

"Vrlo lako možemo imati predsedničke i parlamentarne izbore iako kažu da postoji tehnički problem. Nema problema, hajde da skratimo vreme održavanja parlamentarnih izbora za 15 dana i sve je u redu. Imamo čisto rešenje i nemojte da neko sada zamajava narod i da kaže da je to nemoguće", kaže on.

"Skratimo vreme održavanja i imamo do kraja godine i parlamentarne i predsedničke izbore i drugi krug predsedničkih izbora. Da ne bi bilo obmanjivanja građana, to je moguće", kaže Tadić.

Reagujući na izjavu zamenika predsednika SRS-a Tomislava Nikolića da predsednički izbori mogu biti održani pod uslovom da Tadić podnese ostavku na mesto predsednika Srbije, Tadić je rekao da neće poslušati Nikolića.

"To su smešne priče, to je bavljenje politikom sa one strane stvarnosti. Ne dajem nikakvu ostavku zbog toga što nema razloga da dajem ostavku", kaže on.

"Hoću predsedničke izbore da proverim svoj mandat, hoću da čujem šta kažu građani o tome kako sam radio svoj posao. Ne zanima me šta o predsedničkom poslu kaže Nikolić. Mene samo zanimaju građani", kaže Tadić.

"Zašto hoću predsedničke izbore? Zbog toga što imam nove nadležnosti, neću da budem uzurpator vlasti, nego čovek koji demokratski obavlja posao predsednika Srbije", navodi on.

"To kako su se ponašali uzurpatori videli smo za vreme radikala i socijalista. Socijalisti predlažu odlaganje izbora zbog toga što hoće da politiku vode isto kao prethodnih godina, a kao posledicu njihove politike imali smo sramoćenje Srbije", kaže Tadić.

Na pitanje da li zahtev SRS-a i SPS-a da izbori budu održani na proleće smatra ucenom i kako će na nju reagovati on i DS, s obzirom na činjenicu da je za usvajanje zakona o sprovođenju ustava potrebna dvotrećinska većina, dakle, podrška radikala u parlamentu, Tadić je rekao kako se nada da radikali neće nastaviti s metodologijom ucenjivanja.

"Videćemo kako će se ponašati. Ako to bude nastavak ove političke metodologije, svakako će biti ucena", kaže on.

"Tako je svako od nas mogao da ucenjuje oko usvajanja ustava, nisam ni ja vodio računa o stranačkim, niti usko-političkim interesima, nego o opštim interesima, a trpim mnoge kritike ljudi koji ne razumeju zbog čega sam pristao na politički kompromis i sa SRS-om i sa SPS-om i sa svima koji su danas u parlamentu", kaže Tadić.

"Pristao sam na politički dogovor zbog opšteg dobra, da otcepimo jedan veliki politički problem, da razbijemo tromb u srcu države, a to je stari, Miloševićev ustav", kaže Tadić.

Reagujući na pozitivne ocene iz Evropske unije u vezi s referendumskim izglasavanjem ustava, Tadić je rekao da je saglasan sa ocenom da taj ustav vremenom treba da bude menjan i usavršavan.

"Tadiću se žuri jer je favorit"

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je, gostujući u Poligrafu B92, da je insistiranje Borisa Tadića na tome da skrati svoj predsednički mandat razumljivo jer rezultati istraživanja različitih agencija govore da je Tadić u ovom trenutku favorit na predsedničkim izborima.

"Smatra se da dobar predsednički kandidat ili nosilac liste, ako se u isto vreme održavaju i parlamentarni izbori, može da takoreći povuče i doda listi nekoliko procenata glasova. Demokratska stranka Srbije nema tako izrazitog kandidata. Radikali su negde između, oni imaju nekoliko podjednako dobrih kandidata, koji mogu dobro da prođu, ali teško mogu da pobede Tadića", kaže Vukadinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: