Ko je i kako rušio kosovske džamije

Svedok-veštak na suđenju u Hagu opisao da su skoro sve uništene ili oštećene džamije na Kosovu napadnute sa zemlje.

Izvor: SENSE

Ponedeljak, 30.10.2006.

17:01

Default images

Delimično ili u potpunosti uništeno je 255 od 607 islamskih verskih objekata na Kosovu. Trećina islamskih verskih objekata na Kosovu oštećena je tokom sukoba 1999, ali ne usled napada NATO-a iz vazduha, već sa zemlje. To je zaključak ekspertskog izveštaja američkog stručnjaka za otomansko kulturno nasleđe na Balkanu Andraša Ridlmajera.

On je danas svedočio na suđenju šestorici srpskih zvaničnika optuženih za zločine na Kosovu.

U njegovom ekspertskom izveštaju se navodi da je od marta do juna 1999. na Kosovu uništeno 255 od 607 džamija, koliko ih je registrovano pre sukoba.

Samo dve su, tvrdio je Ridlmajer 2002, kada je svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, delimično oštećene od bombi NATO-a. Ostale su, kako je izjavio danas, rušene sa zemlje, uglavnom tako što je ispod minareta podmetan eksploziv ili su iznutra zapaljene, a neke su i granatirane iz tenkova i artiljerijskih oruđa.

Takav zaključak Ridlmajer izvodi iz vrste oštećenja na džamijama širom Kosova, koje je obišao 1999. i 2001. 

Jedan od pokazatelja da uzrok rušenja nije NATO-bombardovanje je, prema njegovim rečima, i to što na zgradama u neposrednoj blizini srušenih džamija nije bilo nikakvih oštećenja, do kojih bi svakako došlo da su u pitanju vazdušni napadi.

Svoje nalaze Ridlmajer je potkrepio nizom fotografija na kojima se, između ostalog, vidi da su neke od džamija posle rušenja poravnate bagerom.

Tužilaštvo je na današnjoj raspravi prezentovalo mapu Kosova, na kojoj su obeležena mesta u kojima su džamije oštećene i uništene. Iz mape se, kako je objasnio svedok, vidi da su napadi na verske spomenike bili "široko rasprostranjeni, a ne lokalizovani".

Predmet nasilja su bile samo bogomolje kosovskih Albanaca-muslimana, objašnjava Ridlmajer, ukazujući na činjenicu da, recimo, na samom jugu Kosova nema oštećenih džamija, jer tamo žive Goranci, takođe muslimani po veroispovesti, ali u to vreme lojalni režimu u Beogradu.

Na mapama su ucrtana i mesta u kojima su oštećene katoličke i pravoslavne crkve za vreme i posle NATO-bombardovanja, iz kojih se vidi da je, kako je rekao svedok, nesrazmerno veći broj srušenih islamskih verskih objekata.

Glavno svedočenje Andraša Ridlmajera je danas završeno, a sutra će ga ispitivati branioci Milana Milutinovića, Nikole Šainovića, Dragoljuba Ojdanića, Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i Sretena Lukića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: