Izveštaj o globalnom otopljavanju

Nekontrolisano globalno otopljavanje uništiće svetsku ekonomiju kao što su to učinili svetski ratovi i velika depresija.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.10.2006.

13:34

Default images

To se navodi u britanskom izveštaju o otopljavanju, koji je objavljen danas. Autor izveštaja, vodeći ekonomista ser Nikolas Stern, rekao je da bi momentalne akcije na smanjenju efekata staklene bašte koštale oko jedan odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda svake godine.

"Dokazi ukazuju da će ignorisanje promene klime na kraju dovesti do štete ekonomskom razvoju", navodi se u Sternovom izveštaju na 700 strana, koji je prvi veliki pokušaj proračunavanja ekonomskog troška promene klime.

"Nema sumnje da će, ako je nauka u pravu, posledice (globalnog zagrevanja) po našu planetu biti katastrofalne", rekao je Bler. Britanski premijer Toni Bler je, predstavljajući izveštaj, rekao da će nekontrolisana promena klime svet koštati između pet i 20 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda.

On je pozvao na smele i odlučne akcije u smanjenju emisija ugljenika i rasta temperatura.

Izveštaj bi trebalo da poveća pritisak na američku administraciju, koja nikada nije usvojila sporazum iz Kjota, da više radi na borbi protiv globalnog otopljavanja.

Britanski ministar finansija Gordon Braun, koji je tražio Sternov izveštaj, rekao je da će Britanija biti na čelu međunarodne borbe protiv klimatskih promena i da će ustanoviti "ekonomiju koja je i za razvoj i za zelenilo".

Braun je pozvao Evropu da do 2020. smanji emitovanje ugljenika za 30 odsto, a do 2050. za 60 odsto.

Nedavno su naučnici pri agenciji NASA rekli da je ozonska rupa nad Antarktikom ove godine najveća od kada se ta pojava prati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: