Nastavljeno suđenje za Zvornik

Suđenje šestorici optuženih za ratne zločine u opštini Zvornik 1992. nastavljeno je danas svedočenjem Steve Radića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.10.2006.

17:35

Default images

Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, Radić je rekao da su mu kao tadašnjem sekretaru za privredu ispostavljani računi preduzeća "Drinatrans" za prevoz nekih civila, ali da nije znao da li se to eventualno odnosilo na dovoženje u Čelopek Muslimana iz Diviča.

Prema optužnici, pripadnici jedinice zvorničke teritorijalne odbrane "Žute ose", tokom maja i juna 1992. u Čelopeku, ubili su najmanje 19 Muslimana iz grupe od 163 zlostavljana meštanina dovezena iz sela Divič.

Radić je odbacio navode prvooptuženog predsednika "privremene vlade" Branka Grujića da je vlada usmeno odborila da se omogući dobrovoljno iseljavanje Muslimana iz sela Kozluk i Skočić.

Prema njegovim rečima, na većini sednica vlade kojima je prisustvovao nije bilo govora o nekom iseljavanju iz Kozluka, a sve donete odluke su obavezno zapisivane.

Na početku suđenja 28. novembra prošle godine, prvooptuženi predsednik Grujić (61) i drugooptuženi komandant TO Branko Popović (57) izjasnili su se da nisu organizovali prisilno iseljavanje 1.822 Muslimana iz sela Kozluk i Skočić 26. jula 1992.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: