Šljivančanin: Nisam znao za Ovčaru

Veselin Šljivančanin izjavio je da u jesen 1991. nije znao za zločin na farmi Ovčara i da su počinioci kukavice i psihopate.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.10.2006.

17:25

Default images

"Nisam znao da se tako nešto desilo, niti sam verovao da se moglo desiti", rekao je Šljivančanin svedočeći u svoju odbranu. On je potvrdio da je u kritično vreme znao da su neke od hrvatskih zarobljenika "osumnjičenih da su počinili krivična dela", od JNA preuzele vlasti i snage SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem.

Šljivančanin je rekao da je odlučio da svedoči zato što ga "kao čoveka najteže pogađa što se našao na ovakvoj optužnici" i što mu se na teret stavlja ono što su učinili "kukavice i psihopate" kako bi "ukaljali ugled nas koji smo voleli Jugoslaviju i svih oficira JNA".

Posvedočio je da je 1992. čuo za prve tekstove u novinama o zločinu na Ovčari, ali da tome nije pridavao pažnju zato što je "žuta štampa" objavljivala "razne dezinformacije".

Šljivančanin je negirao iskaz svedokinje optužbe, bivše predstavnice za javnost haškog Tužilaštva Florans Artman o njihovom razgovoru u novembru 1992. u Vukovaru, na prvu godišnjicu pada grada.

Artmanova je ranije posvedočila da je kao novinarka pariskog "Monda" pitala Šljivančanina šta se desilo na Ovčari i da je njegov odgovor glasio: "Pa, morali smo negde da ih sahranimo".

"Ja sam bio u Vukovaru u to vreme, ali se ni sa kim nisam sastajao, a Artmanovu sam prvi put video ovde", naglasio je pred sudijama Šljivančanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: