Tadić u Budimpešti

Boris Tadić prisustvovaće u Budimpešti danas i sutra obeležavanju 50. godišnjice "mađarske revolucije".

Izvor: B92

Nedelja, 22.10.2006.

12:37

Default images

Obeležavanju godišnjice u Budimpešti prisustvuju delegacije iz 56 zemalja, a medju gostima je i predsednik Srbije Boris Tadić. Tadić i premijer Mađarske Ferenc Đurčanj otkrili su spomen ploču bivšem mađarskom premijeru Imre Nađu, na zgradi Ambasade Srbije u Budimpešti, u kojoj se tih dana Nađ sklonio.

Za vreme sovjetske intervencije, tadašnji premijer Mađarske Imre Nađ zatražio je azil u Poslanstvu tadašnje FNRJ. Prema sporazumu potpisanom između vlada FNRJ i Mađarske, Nađ i njegovi saradnici trebalo je da odu kućama i da se protiv njih ne vodi nikakav postupak.

Na putu iz jugoslovenske amabsade oni su uhapšeni, a Nađ je kasnije osuđen na smrt i pogubljen u Rumuniji, zajedno s još nekoliko svojih saradnika.

Boraveći u Budimpešti povodom godišnjice nemira, predsednik Srbije Boris Tadić sastao se s preživelim članovima Nađove porodice: "Inače, tek ovih dana, nakon što je skinut embargo s tajnih depeša razmenjivanih na relaciji Budimpešta–Beograd, otkriva se duboka umešanost jugoslovenske vojnoobaveštajne službe u madjarskoj pobuni. Neki od tih tajnih telegrama koje objavljuje Politika, svedoče o kontaktima ambasade s određenim ličnostima u mađarskoj armiji".

"Danas u 15 sati bio u komandi Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane koja se proglasila revolucionarnim komitetom čiji komandant utiče na vladu i Ministarstvo narodne odbrane da uspostavi kontakt sa masama i da energično zahtevaju povlačenje sovjetskih trupa. Komanda ima puno poverenje u potčinjene jedinice i podržava Nađa,” kazao je Tadić.

Kada su izbili neredi u Budimpešti jugoslovenska ambasada dobila je naređenje da spali sva dokumenta i da poslanik sa još nekim službenicima, uključujući kompletno vojno izaslanstvo, napusti Mađarsku.

Pretpostavlja se da iz tog razloga danas nedostaju dokumenta o boravku Imre Nađa u Poslanstvu FNRJ gde je za vreme sovjetske intervencije zatražio azil, kao i o hapšenju njegove grupe.

U intervenciji Crvene armije koja je usledila, stradalo je oko 2.800 građana Mađarske i 700 sovjetskih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: