Ahtisari: Nema rešenja pregovorima

Marti Ahtisari ne vidi rešenje u razgovorima o statusu Kosova, pošto su stavovi Beograda i Prištine suviše udaljeni.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 10.10.2006.

07:30

Default images

"Ne vidim da se dve strane približavaju kada je reč o statusu. Strane su na dijametralnim pozicijama, ne vidim da će se pregovorima doći do rešenja", rekao je specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pregovore o budućem statusu Kosova. "Priština je bila spremna da učini značajne ustupke, za razliku od Beograda", rekao je Ahtisari.

"Moja procena tehničkih razgovora jeste da je mogućnost nalaženja zajedničkog stanovišta veoma ograničena. Srbi i kosovski Albanci neće postići sporazum za mog života", rekao je Ahtisari na seminaru o situaciji na Balkanu, čiji je organizator finski Institut za studije bezbednosti.

On je dodao da će sa svojim timom nastaviti da radi sve dok ne budu iscrpljeni svi mogući kompromisi.

Ahtisari bi Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija uskoro trebalo da podnese izveštaj o pregovorima o budućem statusu Kosova.

"Rešenje mora biti nađeno, ali to znači da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mora zauzeti stav o tom pitanju. Kosovo je poslednji deo balkanske slagalice koju međunarodna zajednica pokušava da ponovo sastavi posle raspada SFRJ, pre 15 godina. Bez trajnog rešenja za Kosovo neće biti ni trajnog rešenja za Balkan", kaže Ahtisari.

Đurić: Najčudnija izjava Martija Ahtisarija

Direktor Vladine Kancelarije za saradnju s medijima Srđan Đurić ocenio je da je izjava izaslanika UN Martija Ahtisarija da se do rešenja statusa Kosova ne može doći pregovorima, "možda najčudnija" od svih do sada.

Ahtisari je prilikom posete Finskoj izjavio da je njegov najnoviji posrednički napor - traganje za sporazumnim rešenjem za status Kosova - u znatnim teškoćama, kao i da sumnja u mogućnost takvog rešenja, pošto su pozicije srpske i albanske strane "dijametralno suprotstavljene".

Đurić je u izjavi agenciji Beta podsetio da je Ahtisari dobio mandat da pregovore omogući.

"Mandat Ahtisarija koji je dobio od UN sastoji se isključivo u tome da omogući da dve strane putem razgovora pronađu obostrano prihvatljivo i kompromisno rešenje", ukazao je Đurić.

Čeku: Beograd igra na diskreditaciju

Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je da neke snage u Beogradu igraju na kartu izbora i referenduma o ustavu kako bi pomerile rokove za donošenje rešenja o statusu Kosova i time diskreditovale mandat glavnog pregovarača Martija Ahtisarija.

"Srbija treba da bude realnija i prizna činjenicu da samo nezavisnost Kosova može da pomogne njenoj demokratizaciji. Skidanje Kosova sa političke agende pomoći će Srbiji da se usredsredi na mnoge unutrašnje probleme i trasira put ka evropskim integracijama", rekao je Čeku.

"Kosovo nije Kavkaz"

Evropska komisija je ponovila svoj stav da odluka o budućem statusu Kosova ne može biti presedan za druge sporne oblasti u svetu. Portparol Evropske komisije Ema Advin naglasila je danas da ne može biti poređenja između Kosova i drugih područja, uključujući južni Kavkaz.

Ona je time odgovorila na pitanje novinara o tome da li Evropska komisija vidi neku vezu između najnovijih događaja u Gruziji i tekućeg procesa UN za rešenje statusa Kosova.

"Mi tu situaciju vidimo kao posebnu i koja se mora procenjivati na temelju njoj svojstvenih saznanja. Kosovo je imalo veoma posebno iskustvo sa Srbijom što se ne može porediti sa slučajevima Južne Osetije ili Abhazije, rekla je Ema Advin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: