Nacionalna garda Ohaja u Srbiji

Program partnerstva Srbije i američke države Ohajo počeo da se primenjuje dolaskom delegacije Nacionalne garde Ohaja u Beograd.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2006.

16:45

Default images

General garde te američke države Gregori Vejt u ekskluzivnom intervjuu za B92 kaže da će vojne snage Ohaja pomoći srpskim oružanim snagama da se transformišu kako bi jednog dana mogle da se priključe NATO-savezu.

Zvanični početak saradnje dve države označen je posetom predsednika Tadića štabu garde Ohaja, a nastavljena je uzvratnom posetom generala Gregorija Vejta Beogradu. On objašnjava da partnerski program znači i razmenu ideja i ljudstva.

"Razmena može da znači bukvalno sve. Može biti razmena malih jedinica, gde bi naše jedinice dolazile u Srbiju i izvode vežbe zajedno sa vašim oružanim snagama ili obrnuto, da jedinice iz Srbije dolaze u SAD i vežbaju sa našim vojnicima. Možemo da radimo i na drugim oblicima saradnje kao što je pitanje kako da vojne snage sarađuju sa civilnim organima. U suštini ovo je sporazum o bilo kojoj temi", objašnjava Vejt.

Ovaj posrazum rezultat je prethodnih dogovora tokom posete zastupnika načelnika generalštaba Zdravka Ponoša Vašingtonu, a zatim i predsednika Srbije Borisa Tadića Ohaju.

Delegacija Vojske Srbije posetila je i Pentagon, glavni štab oružanih snaga SAD, kada se dogovarao program državnog partnerstva.

Gardijski civili

Garda Ohaja...
Nacionalna garda u Americi je stari oblik vojne organizacije i deluje u svakoj američkoj državi. Nacionalnom gardom u svakoj državi komanduje guverner, a na saveznom nivou predsednik države.

Garda Ohaja već 13 godina sarađuje sa mađarskom vojskom, a general Vejt se nada da će na isti, ako ne još bolji način da sarađuje sa Srbijom "Ovaj program obično počinje kao vojno-vojna saradnja, ali moram vam reći da se iskustava dobijaju na obe strane", kaže on.

"Vojnici će učiti jedni od drugih prilikom razmene jedinica. To može da izraste u civilno-civilni odnos. Naši vojnici i piloti su civili tokom nedelje. Njihov dodatni posao je da budu pripadnici Nacionalne garde. Oni su zapravo civili u našoj zajednici i neki od njih imaju svoje kompanije  i mogu da vide neke prilike za poslovanje u srbiji“, kaže Vejt.

Srbija nudi ratno iskustvo

... i vojska Srbije
Da Srbija neće samo ispostaviti spisak želja partnerima iz Ohaja, potvrđuje zastupnik načelnika generalštaba general Zdravko Ponoš. Nekome će zvučati čudno, ali srpska vojska će Nacionalnoj gardi ponuditi ratno iskustvo.

"Ratno iskustvo je ratno iskustvo, svi su zainteresovani da čuju to. To nije simulacija nije teorija nego smo zaista nešto proživeli. Spomenuo sam ratnu medicinu, tu smo vrlo dobri. Imamo čak i iskustvo u protivvazdušnoj odbrani koja je dala takve rezultate kakve je dala. Nema razloga da naša iskustva iz te oblasti ne otkrijemo našim partnerima, jer sad smo partneri nismo neprijatelji“, kaže Ponoš.

Vojska Srbije od Nacionalne garde Ohaja očekuje da dobije i savete kako da uspostavi koncept aktivne rezerve i na bezbolan način profesionalizuje armiju.

General Ponoš očekuje i da mu Ohajo pomogne u formiranju novog korupusa podoficirskog kadra koji treba da nosi sistem obuke srpskih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: