Šta će biti s radiodifuzijom

Boris Tadić "teoretski" može i drugi put da odbije da potpiše izmenjeni Zakon o radiodifuziji, kaže Slobodan Vučetić.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2006.

18:52

Default images

Predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić međutim ne veruje da će predsednik Srbije to uraditi jer bi tada Skupština Srbije mogla da pokrene proceduru za njegov opoziv. Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u petak Zakon o radiodifuziji u istom obliku u kakvom ga je 26. jula Tadić odbio potpisati.

Vučetić je za novosadski "Građanski list" rekao da ne veruje da Tadić neće potpisati taj zakon, ali je dodao da predsednik Srbije nakon potpisivanja može pokrenuti proceduru za ocenjivanje ustavnosti tog zakona pred Ustavnim sudom.

Ukoliko bi ipak odbio da potpiše zakon, dvotrećinska većina poslanika u parlamentu mogla bi da pokrene proceduru opoziva predsednika Srbije, a za opoziv bi moralo da glasa i više od 50 odsto birača na referendumu.

Tadić je letos odbio da potpiše izmenjeni Zakon o radiodifuziji i vratio ga je Skupštini Srbije na ponovno razmatranje.

Izmene Zakona o radiodifuziji su letos kritikovale mnoge domaće i međunarodne institucije i medijska udruženja.

NUNS o radiodifuziji i RTS-u

NUNS je zapanjen ponovnim usvajanjem izmena Zakona o radiodifuziji i izborom radikala u Savet RTS-a.

U saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije navodi se da je usvajanjem tog zakona "bahato ignorisano" mišljenje predsednika republike, domaće stručne javnosti, kao i najviših predstavnika OEBS-a i Evropske komisije u Srbiji.

"Tako je nastavljena loša praksa da vlast, u trenucima donošenja krupnih odluka u državi, na mala vrata usvaja pogubne zakone o medijima koji su daleko iza evropskih standarda", saopštio je NUNS.

To udruženje novinara je, takođe, nezadovoljno zbog toga što je u programski savet RTS-a izabran generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić, koji je bio ministar informisanja u vreme vladavine Slobodana Miloševića.

NDNV o Vučiću u savetu RTS-a

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je odluku Skupštine Srbije da imenuje Aleksandra Vučića u Programski savet RTS-a.

"Imenovanje Vučića za člana Programskog saveta takozvanog javnog servisa Srbije predstavlja najgrublju uvredu za novinarsku profesiju, slobodu izražavanja i za slobodu uopšte", navodi se u saopštenju NDNV-a.

"Na osnovu njegovog zlikovačkog Zakona o informisanju nezavisne i antimiloševićevske medije, po kratkom postupku, sudije za prekršaje osuđivale su na drakonske novčane kazne, a cilj zakona bio je da se ućutka svako drugačije mišljenje od onog vladajućeg", navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da su novinari i mediji na taj način "u Vučićevim očima bili isto što i pijani vozači, dripci koji se tuku po kafanama ili dame lakšeg morala".

"Vučićev ministarski mandat ostaće obeležen i činjenicom da se tokom njega desilo i ubistvo kolege Slavka Ćuruvije, pogibija kolega u RTS-u tokom NATO-bombardovanja, a Vučićevo nasleđe su i 'spomenici' koji i dan-danas postoje: do temelja srušena zgrada TV Novi Sad, uništen toranj na Avali i uništeni predajnici", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: