Referendum 28. i 29. oktobra

Skupština Srbije večeras je jednoglasno odlučila da se refendum o potvrđivanju ustava republike Srbije održi 28. i 29 oktobra.

Izvor: B92, Beta

Subota, 30.09.2006.

16:17

Default images

U predlogu odluke o raspisivanju referenduma precizirano je da će se građani izjašnjavati o pitanju: 'Da li ste za potvrđivanje novog Ustava Republike Srbije?'.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica prethodno je rekao da će, ako novi ustav bude potvrđen na referendumu, biti raspisani opšti izbori. On nije mogao da precizira kada će se to dogoditi, ali je rekao da Albanci neće činiti biračko telo.

Samo nekoliko sati pred usvajanje novog ustava , koji je za najveći deo javnosti i dalje tajna, premijer Koštunica obećava da će najviši akt držati čvrsto na okupu celu Srbiju i njen pravni poredak.

Koštunica nije krio da da usvajanje novog ustava predstavlja neku vrstu ostvarenja njegovog profesionalnog sna, ali i početak poslednje faze mandata Vlade koju predvodi.

Koštunica je rekao da je za razliku od dosadašnjeg, novi ustav Srbije "živ" i da će "moći da se menja kako se Srbija bude menjala", jer neće biti "kočnica ni zapreka".

Ipak, premijer tvrdi da datum izbora još nije dogovoren i da bi konsenzus o ovim pitanju trebalo brzo da bude postrignut.

"Mi danas treba da usvojimo predlog ustava, mi zatim imamo referendum i proglašenje tog ustava posle referenduma i zatim na osnovu jednog broja neophodnih zakona za sprovođenje ustava i drugih izbornih zakona mi treba da pristupimo opštim izborima. Dakle, izborima na svim nivoima vlasti", kaže Koštunica.

"Albanci se neće računati"

Predsednik Vlade tvrdi i da se ustav neće menjati u zavisnosti od ishoda pregovora o Kosovu. Koštunica je razrešio nedoumice oko toga da li se u  biračkom spisku nalaze i Albanci sa Kosova.

"Biračko telo će izgledati kao što je izgledalo na svim dosadašnjim izborima, uključujuči i izbore od decembra 2000. godine, kada je konstituisana skupština Srbije posle oktobarskih promena. Dakle - bez Albanaca."

Koštunica je odbacio brojne kritike da je novi ustav pisan daleko od javnosti i bez javne rasprave. Premijer navodi da neformalna debata o donošenju novog ustava traje već šest godina, a da je ona zvanično počela 2. juna 2004. kada je vlada pripremila prvi nacrt novog ustava.

"Ja se bavim ustavnim pravom. Znam ustavnu istoriju. Ne znam u našoj ustavnoj istoriji da se duže raspravljalo o jednom tekstu ustava i da je bilo više ustavnih predloga. Dakle, u tom pogledu sam potpuno miran", kaže Koštunica.

Stojković: Savršena zaštita ljudskih prava

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković izjavio je da je izuzetno zadovoljan nacrtom novog ustava: "Glava o zaštiti ljudskih prava je savršeno urađena".

Novina u ustavu će biti, prema rečima Stojkovića, mogućnost žalbe Ustavnom sudu, što je moderno rešenje, a ukida se i društvena svojina. Stojković je rekao da je nacrt ustava prvi put video juče, ali da on sadrži sva rešenja vezana za funkcionisanje pravosuđa o kojima je javna rasprava vođena u protekle dve godine.

Ljajić: Nije bilo javne rasprave

Poslednji u nizu sastanaka održan je sinoć, kada su se premijer i predstavnici Liste za Sandžak, Sulejmana Ugljanina, koji su Vladini partneri na vlasti, saglasili da će novim ustavom biti ubrzan proces integracije Srbije u Evropsku uniju i ocenili da novi ustav predviđa najviše standarde u zaštiti ljudskih i manjinskih prava.

Međutim, ostale stranke iz Sandžaka saopštile su da su zahtevi i mišljenja Bošnjaka ignorisani, jer ih niko nije pozvao na konsultacije oko novogt ustava. 

U tim konsultacijama nisu učestvovali predstavnici Sandžačke demokratske partije, što je za B92 potvrdio predsednik te stranke Rasim Ljajić.

"Nije problem samo u tome da li su manjinske zajednice konsultovane, problem je i u tome što nije bilo javne rasprave, što ministri u Vladu i poslanici u Skupštini ne znaju kakav je tekst novog ustava. Danas je počela javna rasprava o nazivu maskote za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2008. u Austriji i Švajcarskoj, a mi u donošenju najvišeg pravnog akta nemamo ni dva dana javne rasprave", kaže Ljajić.

Poslanici Građanskog saveza Srbije i Socijaldemokratske unije neće prisustvovati večerašnjoj sednici Skupštine Srbije na kojoj će se glasati o predlogu novog ustava.

Te dve stranke izrazile su nezadovoljstvo zbog načina na koji će biti usvojen novi ustav Srbije, ocenjujući da se postupkom usvajanja krše najelementarnija pravila demokratije.

Pajtić: DS za finansijsku autonomiju Vojvodine

Jedna od poslednjih izmena koja je, kako tvrde u Demokratskoj stranci, na njihovu inicijativu uneta u ustav je ona koja se odnosi na status Vojvodine.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je za B92 da su demokrate uspele da se izbore za finansijsku autonomiju Vojvodine u novom ustavu. Pajtić je rekao i da će zahvaljujući toj autonomiji Vojvodina već od sledeće godine moći da investira 10 puta više nego ranije i da će imati svoju imovinu i svoje prihode.

"Traženi su izvorni prihodi, izvorne nadležnosti i zakonodavna, izvršna i delimična sudska vlast. Dobili smo praktično sve, s tim što se pokrajinski zakoni neće zvati zakoni već odluke, ali će imati zakonski karakter", rekao je on.

"Imamo izvršnu vlast i imamo garancije da će iz Vojvodine biti delegiran deo sudija Ustavnog suda i deo članova Visokog saveta pravosuđa, dakle imaćemo učešće u najvišim pravosudnim organima", kaže Pajtić.

OEBS: Neophodna rasprava

Predstavnici OEBS-a pozdravili su dogovor političkih predstavnika u Srbiji oko novog ustava, ali su i ocenila da je pre usvajanja najvišeg pravnog akta, trebalo da se odrzi sveobuhvatna javna rasprava.

Pre diskusije i glasanja u skupštini, trebalo je održati javnu raspravu sa predstavnicima civilnog društva, stručnjacima i predstavnicima manjina, smatra šef Misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad.

U izjavi za B92, on ocenjuje da bi se tako unapredila demokratska legitimnost, ali je očigledno da za tako nešto više nema vremena.

Predstavnik OEBS-a nije hteo da komentariše dvodnevno trajanje referenduma, ali kaze da je važno da se sprovodi prema standarima evropskih zemalja.

"Nemoguće je dati konkretan odgovor na ovakvo pitanje zato što ne postoje nikakvi paralelni procesi u evropskim zemljama, situacija se razlikuje od zemlje do zemlje, i varira", kaže Urstad.

Poslanici GSS i SDU neće prisustvovati sednici

Poslanici Građanskog saveza Srbije i Socijaldemokratske unije neće prisustvovati večerašnjoj sednici Skupštine. Te dve stranke nezadovoljne su zbog načina na koji će biti usvojen novi ustav.

"Umesto poštovanja demokratske procedure, opširne javne rasprave i upoznavanja građana sa svim detaljima ovog najvažnijeg državnog akta, Vojislav Koštunica je sa Borisom Tadićem i Tomislavom Nikolićem rešio da zaobiđe sve institucije, organizacije i pojedince i prekrši suštinu procesa donošenja ustava", navodi se u saopštenju GSS-a.

Kako se dodaje, poslanici Skupštine Srbije, kao najvišeg zakonodavnog organa vlasti, još nemaju predstavu šta predlog ustava sadrži.

"Na ovaj način vlada je u suštini suspendovala Skupštinu Srbije i jedno od osnovnih ljudskih prava, da građani moraju biti konsultovani prilikom donošenja najvažnijih državnih akata, i napravila svojevrsni ustavni puč", ocenjuju GSS i SDU u zajediničkom saopštenju.

"Novi ustav prilika za radikale"

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je izjavio da će, zahvaljući novom ustavu, Srbija biti demokratska država, koja se u prvom članu poziva na to da želi da sledi evropske tradicije, a to je pre svega parlamentarna demokratija.

Nikolić je kazao da očekuje da će sednici Skupštine Srbije večeras prisustvovati svi državni funkcioneri i da očekuje da će ona biti zaista svečana. On je rekao da mu je žao što je ustav donet na brzinu, jer nema mnogo ustava u istoriji, i rekao da bi voleo da je duže bio pred građanima Srbije ali je to bilo nemoguće.

Prema njegovim rečima, SRS će učestvovati u kampanji za referendum na kome će građani glasati o Ustavu i pozvaće sve svoje birače. "Birački spiskovi će sadržati sve birače, čak i sa Kosova i Metohije", kazao je Nikolić.

"Novi ustav je prilika za radikale da dođu na vlast i mi se pripremamo da već prvog dana imamo normalnu saradnju sa celim svetom", rekao je Nikolić.

Lider radikala rekao je i da će posle referenduma uslediti izbori na svim nivoima, a izbora će biti zato što je pala vlada jer nema pregovora sa Evropskom unijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: