Sednica Nacionalnog konventa o EU

U okviru Nacionalnog konventa o EU Evropskog pokreta u Srbiji vodiće se debata o strateškim pitanjima oko pregovora Srbije i EU

Izvor: B92

Subota, 30.09.2006.

15:04

Default images

Projekat Nacionalni konvent o EU u Srbiji je pokrenuo Evropski pokret u Srbiji, u saradnji sa Slovačkom asocijacijom za spoljnu politiku (SFPA), a proizašao je iz iskustva koje je SFPA stekla organizujući sličan projekat u Slovačkoj.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovečević i član Predsedništva Nacionalnog konventa o EU, istakao je, na otvaranju prvog plenarnog zasedanja, da je "opredeljenost za pridruživanje Srbije EU nedvosmislena" i "jedini politički cilj koji podržava javno mnjenje Srbije u visokom procentu".

Suština ovog projekta je partnerstvo između između državnog sektora, odnosno institucija direktno uključenih u proces pregovaranja, nedržavnog sektora, NVO, političkih partija, akademske javnosti, privrednika, mladih, medija i šire javnosti.

U tom procesu su ključni, kako je rekao Kovačević, informisanost građana, transparentnost procesa i partnerstvo države i civilnog društva.

Predsednik parlamenta Predrag Marković, takođe član Predsedništva Nacionalnog konventa o EU, istakao je potrebu da "Srbija, poštujući svoje opredeljenosti, postigne dogovor o ključnim stvarima tako što... će pažljivo čuti argumente drugih".

Ambasador Slovačke u Beogradu Igor Furdik je istakao je da je "važno gledati i misliti unapred, bez obzira koliko je čovek preokupiran sadašnjom situacijom".

"Morali smo da naučimo da diskutujemo, da dođemo do takvih zaključaka koji bi mogli da budu implementirani, da razlikujemo bitno od nebitnog, da stvari posmatramo iz šire prespektive", rekao je Furdik, prenoseći neka negativna i pozitivna iskustva Slovačke.

U Predsedništvu Nacionalnog konventa o EU su, pored Kovačevića i Markovića, srpski ministar za nauku i zaštitu životne sredine Aleksandar Popović, direktorka Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Srbije Tanja Miščević i predsednik Stalne konferencije gradova i opština Željko Ožegović.

Prvo plenarno zasedanje u Domu Narodne skupštine počelo je intoniranjem "Bože pravde" i "Ode radosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: