G17, Vlada, ustav i izbori

Vojislav Koštunica smatra da G17 plus, koji je najavio izlazak iz Vlade 1. oktobra, neće ometati proces usvajanja novog ustava.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2006.

11:04

Default images

Premijer Srbije je izjavio da će od predsednika G17 plus Mlađana Dinkića zahtevati da do kraja učestvuje u procesu usvajanja novog ustava. Predsednik Vlade Srbije uveren je da će lider G17 plus pozitivno odgovoriti na njegov zahtev.

"Uveren sam da će Mlađan Dinkić tako i postupiti. Imamo posao koji moramo obaviti, imamo referendum, posle toga izbore i nema važnije stvari za Srbiju od toga", kaže on. 

"Ovo je jedan nov momenat. Ovo je stvar koja zaista ne trpi odlaganja i izuzetke, ovo je nešto što smo zajedno započeli marta 2004. godine i što zaista zajedno moramo sprovesti do kraja", rekao je Koštunica povodom donošenja ustava.
Preko Rubikona: Mlaðan Dinkiæ (FoNet)
Lider G17 Plus Mlađan Dinkić je juče rekao da će sutra održati konferenciju za novinare posle koje će sve biti jasno.

On je međutim odbio da kaže da li su ministri iz G17 plus već predali ostavke Vojislavu Koštunici, iako je prekjuče najavio da će svi ministri iz te stranke poslati ostavke premijeru poslednjeg radnog dana ove sedmice.

Podsetimo, G17 je najavio ostavke, ako ne budu nastavljeni pregovori Srbije sa Evropskom unijom.

Blokada ili političke igre

Postavlja se pitanje da li će, u slučaju da G17 plus ispuni dato obećanje, to značiti blokadu rada Vlade i Skupštine u trenutku kada je sva politička aktivnost usmerena ka usvajanju ustava.

Marko Blagojević iz Cesida smatra da bi blokada rada skupštine možda nastupila onda kada bi skupština pokušala da izabere novog ministra finansija i ostala ministarska mesta G17 plus."Ali, pitanje je da li bi skupština to uopšte pokušala, jer formalno nisu izabrani ni ministar inostranih poslova ni ministar vojske", kaže on.

Blagojević kaže da je moguća i opcija da premijer Koštunica ne prihvati ostavke, ali bi to javnosti ličila na političku igru, jer su članovi iz G17 plus bili veoma jasni i odlučni u tome da oni neće vršiti svoje funkcije. "To bi moglo da izgkeda kao da predsednik G17 plus nije baš bila tako odlučna da neće posle 1. oktobra da ima bilo šta s vladom Vojislava Koštunice."

Lutovac: G17 ubrzao donošenje ustava

Politikolog Zoran Lutovac izjavio je, gostujući u Poligrafu na TV B92, da je najava G17 plus da će izaći iz Vlade jedan od razloga što se Ustav donosi na brzinu.

"Pitanje je da li bismo danas govorili o ustavu da su danas nastavljeni razgovori sa EU. Tada G17 plus ne bi izlazila iz Vlade i onda možda ne bi bilo potrebe ovako brzati sa ustavom i navoditi ustav kao glavni razlog za raspisivanje novih izbora", kaže Lutovac.

Lutovac smatra da, čak i ako sve stranke pozovu svoje birače da glasaju, nema razloga za optimizam kada je reč o izlaznosti na referendumu jer se ustav donosi na prečac i bez javne debate.

Vlast, po svemu sudeći, nema plan za slučaj da referendum ne uspe, ocenjuje Lutovac i dodaje da bi najlogičnije rešenje bili izbori za ustavotvornu skupštinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: