Preživeli o masakru u Maloj Kruši

Na za zločine na Kosovu u Hagu govorio je preživeli svedok masovnog ubistva albanskih muškaraca u selu Mala Kruša.

Izvor: Beta

Petak, 29.09.2006.

18:10

Default images

Svedok Mehmet Krasnići ispričao je da su 25. marta 1999. Malu Krušu opkolili tenkovi Vojske Jugoslavije i da su zatim u selo ušli srpski policajci, koji su pucali, pljačkali i palili kuće. Stanovništvo je, prema rečima svedoka, pred njima pobeglo. Narednog dana su stotinak muškaraca zatvorili u štalu i ubili.

Potvrđujući iskaz prethodnog svedoka Lutvija Ramadanija, Krasnići je opisao kako su sutradan, 26. marta, grupu od stotinak albanskih muškarca lokalni policajci, od kojih je neke poznavao, naterali da uđu u štalu jednog domaćinstva. Prethodno su im oduzeli dokumenta i vredne stvari.

Krasnići je izjavio da su policajci zatim otvorili vatru iz automatskih pušaka na zatvorene muškarce.

"Pored mene je bio student Šefćet Šehu, koji je ustao kad je počela pucnjava i viknuo: 'Komšija Momčilo, zar ti ovo da radiš?'. Policajac je nastavio da puca dok nije potrošio metke", posvedočio je Krasnići, precizirajući da je prezime tog policajca bilo Nikolić.

Svedok je rekao da on nije bio pogođen mecima i da su preko njega pala tela drugih muškaraca. "Čuo sam krike...Posle su nas polili nekom tećnošću teškog i čudnog mirisa i pokrili tela senom...Kad sam osetio vatru, rekao sam sebi da je bolje da poginem od metka nego da izgorim...Ustao sam i istrčao iz štale", ispričao je Krasnići.

Po njegovim rečima, spaljivanje tela u štali je trajalo još dva dana, što je on posmatrao iz šume u okolini sela. Posle nekog vremena, izbegao je u Albaniju.

Tužioci su u sudnici prikazali snimak načinjen početkom aprila u albanskom gradu Kukešu, na kojem se Krasnići vidi sa zavijenim rukama i tragovima oružane vatre na ušima.

Prema optužnici, u Maloj Kruši su ubijena 103 albanska muškarca, a šestorica su preživela. O ubistvu krajem marta 1999. govorilo se na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici kooptuženih. Zajedno sa Milutinovićem, za progon kosovskih Albanaca optuženi su i Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Današnjem zasedanju suda nije prisustvovao optuženi Milutinović iz razloga koji nisu saopšteni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: