Osnovana Specijalna brigada

Specijalne jednice Vojske Srbije od danas su objedinjene u Specijalnu brigadu.

Izvor: B92

Petak, 29.09.2006.

12:31

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je na promociji jedinice da je Specijalna brigada preteča moderne profesionalne srpske vojske. "Takva jedinica je izraz savremenog odbrambenog trenutka u kom je izražena potreba za savremenim, brzim, mobilnim, lakim, dobro obučenim sastavom, koji može da odgovori na sve izazove današnjice", kaže Tadić.

Specijalnu brigadu čini 1.000 profesinalnih vojnika. Nastala je objedinjavanjem 63. padobranske brigade, 72. specijalne brigade, dela specijalnog odreda Kobre i 82. pomorskog centra. Zastupnik načelnika Generalštaba Zdravo Ponoš kaže da će brigadu činiti pet bataljona, a to su  padobranski, protivteroristički, izviđačko-diverzantski, komandni i logistički.

Formiranje brigade pratile su brojne nedomice, odnosno sukob na relaciji predsednik-premijer. Prva ideja je bila da upotrebu protivterorističkog bataljona Specijalne brigade naređuje premijer, a ne predsednik, koji je vrhovni komandat. Tadić kaže da je Ustav jasan i definisan. "Iako su u komandovanje uključeni različiti nivoi države, završnu reč daje predsednik, ma ko da je on", kaže on.

Tadić je rekao da bi što pre trebalo doneti strategiju nacionalne bezbednosti kako bi bila kompletirana sva sistemska dokumenta u toj oblasti, ali da pre toga treba ući u javnu raspravu o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: