Suđenje "žutim osama"

Danas u Beogradu nastavljeno suđenje pripadnicima Teritorijalne odbrane Zvornika.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.09.2006.

15:55

Default images

Svedočenjem ministra odbrane, nekadašnjeg patologa na VMA, Zorana Stankovića, pred Većem Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine nastavljeno je suđenje šestorici optuženih za ratne zločine u opštini Zvornik 1992.

Stanković je rekao da je u sastavu ekipe stručnjaka za sudsku medicinu iz Beograda, 30. aprila i 5. maja 1992. boravio u Zvorniku, gde je u prostorijama preduzeća Alhos pregledano 91 telo ubijenih Bošnjaka. Prema njegovim rečima, nije bilo rečeno odakle su tela dovezena, a utvrđivanje nacionalnosti ubijenih vršeno je pomoću ličnih dokumenata, odevnih predmeta karakterističnih za muslimane ili znakova obrezivanja. Stanković je naveo da je većina žrtava imala prostrelne rane, ali da zbog poodmaklog raspadanja leševa nije mogla biti određena udaljenost sa koje je u njih pucano.

Zastupnik porodica žrtava Dragoljub Todorović smatra da Stanković nije želeo da izvede zaključak na koji način su ti ljudi ubijeni jer je pristrastan. "To što je on radio, iako nije radio obdukciju, nego je radio samo spoljni pregled leša, omogućava da se izvede pouzdan zaključak o tome kako su oni stradali. A on to nije uradio. On je mogao da utvrdi da li je to bilo u borbi, da li je to bilo streljanje", kaže Todorović.

Prema optužnici, u Domu kulture u Čelopeku, tokom maja i juna 1992. pripadnici jedinice Teritorijalne odbrane Zvornika "žute ose" ubili su najmanje 19 od 163 zlostavljana Bošnjaka iz sela Divič. Suđenje se nastavlja sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: