Oštra ili blaga kazna Krajišniku

Oprečne reakcije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH na jučerašnje izricanje presude Momčilu Krajišniku u Hagu.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.09.2006.

07:43

Default images

Posle više od dve godine suđenja pred Haškim tribunalom, bivši predsednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik osuđen na 27 godina zatvora. Krajišnik je osuđen zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, zbog proterivanja i zlostavljanja Bošnjaka i Hrvata, ali je oslobođen optužbi za genocid. Krajišnikov brat Mirko je izjavio da će se bivši predsednik parlamenta RS žaliti na presudu.

"Sigurno moj brat nije kriv, a posebno ne za ovu meru. Uveren sam da oni koji su doneli presudu dele sa mnom mišljenje, možda ne u ovoj meri. Žao mi je što u ovom drugom poluvremenu ove vrlo teške utakmice moramo dokazivati, a nadam se da ćemo dokazati pravdu", smatra Mirko Krajišnik.

Premijer RS Milorad Dodik kaže da ga je presuda Krajišniku iznenadila jer je i sam dugo bio član parlamenta RS kojim je Karjišnik predsedavao. Dodik je rekao da mu navodi iz presude nisu jasni pošto ne sadrže jasne dokaze i dodao da na sednicama parlamenta RS tokom rata nikada nije bilo reči o onom što je navedeno u presudi. "Optužiti Krajišnika za ubistvo i ne dokazati nijedno konkretno ubistvo rezignira, kao što rezignira i činjenica da je Naser Orić osuđen na samo dve godine, a dokazano je da je činio ubistva", rekao je on.

U Republici Srpskoj se ocenjuje da je presuda šokantna, ali se ističe važnost činjenice da nije osuđen i za genocid. S druge strane, u Federaciji BiH smatraju da je reč o sramoti za Haški tribunal i tužilaštvo, koje nije uspelo da dokaže najtežu od svih optužbi koje su Krajišniku stavljane na teret.

Zastupnik BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Sokić smatra da oslobađanje od optužbi za genocid neće uticati na proces u kom BiH tuži Srbiju. "Izrečena presuda je suviše blaga i ne verujem da će se održati po žalbi. Ono što mene teši jeste da takva presuda nema nikakav uticaj na predmet koji BiH vodi protiv Srbije i Crne Gore zbog genocida", kaže on. 

Očekuje se da će presuda u sporu BiH-SCG po tužbi za genocid biti doneta krajem ove ili početkom 2007. godine.

"Značajna presuda Krajišniku"

Londonski Gardijan u današnjem broju objavljuje da će presuda bivšem predsedniku Skupštine Republike Srpske imati snažan uticaj na proces protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ako oni budu izvedeni pred lice pravde. Sudije su, kako piše list, procenile da su zločini u koje je Krajišnik bio umešan imali neke osobine genocida, ali on nije proglašen krivim po tim tačkama optužnice. Presuda, prema pisanju Gardijana, sugeriše da bi dva najtraženija haška begunca mogla da budu optužena za genocid samo u vezi s masakrom u Srebrenici, koji je Haški tribunal prethodno već okarakterisao kao genocid.

Istovremeno, presuda se smatra ključnom i zbog toga što su sudije ocenile da je sistematsko etničko čišćenje bilo politički motivisano, te da su srpski lideri bili ti koji su sve to planirali i sprovodili u delo, zaključuje Gardijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: