Usvojen rebalans budžeta

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, čime je usvojen i rebalans budžeta.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.09.2006.

09:14

Default images

Predlogom su prihodi povećani za sedam odsto, a rashodi za 13 odsto. Ukupni prihodi budžeta su 521,3 milijardi dinara, rashodi 505,8 milijardi dinara, što znači da će suficit u budžetu iznositi 15,5 milijardi dinara. Omogućeno je i izdvajanje novca za finansiranje referenduma o novom ustavu.

Za isplate budžetskih korisnika namenjeno je 446,7 milijardi dinara, a 33 milijarde dinara za kapitalne izdatke u okviru Nacionalnog investicionog plana.

Za NIP, koji će se finansirati i zaduživanjima u inostranstvu i donacijama, u ovoj godini će biti obezbeđeno 35,2 milijarde dinara, a u narednoj godini za te namene će se izdvojiti 107,2 milijarde dinara.

Izdaci za kapitalne investicije povećani su tri puta u odnosu na prvobitni plan i čine 12 odsto budžeta.

Ukupan višak u državnoj kasi, kad se uračuna suficit i privatizacioni prohodi, biće 2,1 milijarda evra.

Isplata organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja iz budžeta biće 122,6 milijardi dinara i za 5,5 milijardi dinara su veće u odnosu na prvobitni plan.

Za otplatu glavnice javnog duga Srbije izdvojiće se 34,7 milijardi dinara, a planirano je da se u narednih nekoliko meseci spoljni dug smanji za 2,5 do 3,5 milijardi dolara.

Zaposleni koji plate primaju iz budžeta ove godine će dobiti povišicu ne manju od 15 odsto, dok će plate u univerzitetskom obrazovanju biti povećne za 31 odsto, u MUP-u za 26,7 odsto, a mlađim državnim službenicima plate će biti povećene za 61,7 odsto.

Izmenama Zakona o budžetu za ovu godinu po prvi put je uvedeno višegodišnje planiranje kapitalnih izdataka, i to na period od dve godine, kako bi se postepeno prešlo na sistem programskog budžeta.

Skupština Srbije večeras je dala saglasnost i na izmene i dopune finasijskih planova republičkog penzionog invalidskog fonda, zaposlenih penzionih fondova poljoprivrednika i samostalnih delatnosti kao i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Skupština je po usvajanju tih zakona počela novo vanredno zasedanje na čijem su dnevnom redu izmene i dopune poslovnika o radu parlamenta, imenovanje predsednika i zamenika Republičke izborne komisije i izmene i dopune Zakona o radiodifuziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: