Suđenje jatacima Ratka Mladića

Suđenje pomagačima haškog optuženika Ratka Mladića u Drugom opštinskom sudu biće zatvoreno za javnost, odlučilo Sudsko veće.

Izvor: B92

Sreda, 27.09.2006.

09:43

Default images

Veće kojim predsedava sudija Dejan Dobrosavljević prihvatilo je zahtev zamenika javnog tužioca Branka Stamenkovića da suđenje optuženima za pomaganje bude zatvoreno za javnost, jer još traje istraga protiv osumnjičenog Blagoja Govedarice, pa bi javnim suđenjem tajnost istrage bila ugrožena. Optuženi to suđenje nazivaju farsom i prete opstrukcijom - pevanjem pesama o Mladiću.

Novinarima nije omogućeno da prisustvuju nastavku glavnog pretresa, a odluku sudskog veća preneli su im advokati optuženih, koji su napustili sudnicu nakon saopštavanja odluke sudskog veća.

Stamenković je zahtev obrazložio činjenicom da još traje istraga protiv osumnjičenog Blagoja Govedarice, pa bi javnim suđenjem tajnost istrage bila ugrožena.

Branioci okrivljenih usprotivili su se tom predlogu, ocenivši da je javnost suđenja ustavna kategorija i da bi zatvoreno suđenje bilo "politički proces".
Advokati su takođe kazali da su optuženi Jovo Đogo, Saša Badnjar, Ljiljana Vasković i Stanko Ristić otkazali punomoćje braniocima i rekli da "neće da učestvuju u farsi", kako su nazvali suđenje zatvoreno za javnost.

Optuženi Jovo Đogo rekao je u obraćanju sudskom veću da "živ neće prisustvovati tajnom suđenju". Đogov branilac je rekao da je Đogo odlučio da će ometati suđenje tako što će pevati pesme o Ratku Mladiću.

Đogo je optužio premijera Srbije Vojislava Koštunicu, direktora BIA Radeta Bulatovića, ministre policije i odbrane Dragana Jočića i Zorana Stankovića, za direktan uticaj izvršne vlasti na Tužilaštvo u tom predmetu.

Tužilaštvo je odbacilo tvrdnje da radi pod pritiskom izvršne vlasti. Tužilac je rekao da je i sam prvobitno predložio otvoreno suđenje, ali da se pokazalo da bi to moglo da ugrozi istragu koja se i dalje vodi protiv Govedarice.

Za pomaganje Ratku Mladiću u skrivanju, to jest učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, optuženi su Jovo Đogo, Stanko i Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Marko Lugonja, Blagoje Govedarica, Borislav Ivanović i Tatjana, Bojan i Ljiljana Vasković. Za to krivično delo kazna je od godinu dana do osam godina zatvora.

Pripadnici BIA, u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine, uhapsili su pre nekoliko dana Marka Lugonju, bivšeg oficira Vojske Republike Srpske, kada je pokušao da sa beogradskog aerodroma pobegne u Moskvu.

On je bio u pritvoru od maja do jula, kada je pušten da se brani sa slobode, ali je sud posle pokušaja bekstva pre nekoliko dana odlučio da on ponovo bude pritvoren.

"Nema razloga da bude zatvoreno"

Novinar lista Politika i autor knjige o Ratku Mladiću Ljubodrag Stojadinović kaže da nema razloga da suđenje bude zatvoreno za javnost.

"To suđenje neće imati puno značaja na sudbinu Ratka Mladića i pregovaračku sudbinu Srbije. Dok se ne uhvati 'hajduk', jataci nemaju u ovom trenutku mnogo značaja, osim stvaranja ambijenta da Srbija ozbiljno radi na tom poslu", kaže Stojadinović.

Prema Stojadinovićevim rečima, ništa što se dogodilo u prošlosti nema značaja kada je u pitanju potraga za Mladićem, važno je ono što se sada događa, a to Vlada Srbije ne zna.

"Proces može da bude neka opomena ljudima koji imaju ideju da i dalje skrivaju Ratka Mladića, i da tako Akcioni plan, koji je potpuno nejasan, bude upotpunjen jednim konkretnim elementom", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: