Akcija protiv "divljih taksista"

Za četiri dana, koliko se primenjuje mera vlasti za suzbijanje nelegalne taksi službe, bespovratno je oduzeto osam vozila.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2006.

16:50

Default images

Bespovratno oduzimanje vozila nelegalnim taksistima novi je metod kojim vlasti žele da iskorene tu pojavu. Kako nezvanično saznaje B92, "divlji taksisti" bi mogli da na te mere odgovore blokadom ulica, jer smatraju da im Ustav garantuje slobodu rada.

Ali, za razliku od pogrešno parkiranih vozila, nelegalni taksiji koje odnesu "paukovi" neće biti vraćeni. Država ih konfiskuje, što je omogućeno novim zakonom o saobraćaju.

Regularni taksisti smatraju da će biti potrebno mnogo više od osam mobilnih ekipa za kontrolu, da bi akcija suzbijanja nelojalne konkurencije uspela.
Predsednici taksi udruženja veći su optimisti od svojih zaposlenih i očekuju da će, kada "divljaci" budu potpuno sklonjeni sa ulica, imati čak 30 odsto veći promet i zaradu. Oni poručuju građanima da smanjena konkurencija neće dovesti do poskupljenja.

"Samim iskorenjivanjem ove pojave, imaćemo veće obaveze, a ne samo prava. Doći će do poboljšanja kada je u pitanju bezbednost i kvalitet prevoza", kaže Aleksandar Bijelić, iz Žutog taksija.

"Divlji taksisti" se pozivaju na član Ustava koji garantuje da svako slobodno može da izabere svoju profesiju bez mogućnosti da ga neko, u ovom slučaju Skupština grada, ograničava u tome.

S druge strane, grad isto kao i većina drugih metropola u svetu, ima jasna ograničenja koliko taksista može da bude i pod kojim uslovima može da se dobije "plava pečurka".

Prema stručnim procenama, za grad od dva miliona ljudi dovoljno je 4.500 taksista, a trenutno ih ima 6.000. Inspektori zato poručuju nelegalnim taksistima da je za njih bolje da promene profesiju nego da čekaju dozvolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: