Demonstracije u Budimpešti

Situacija u Budimpešti trenutno je mirna, a premijer Ferenc Đurčanj izjavio je da neće podneti ostavku posle jutrošnjih demonstracija.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2006.

10:09

Default images

U toku je sednica mađarskog parlamenta, a ispred zgrade, koju u centru Budimpešte obezbeđuje policija, okupilo se nekoliko desetina demonstranata. Noćas je u uličnim sukobima povređeno više od 200 osoba, među kojima čak 114 policajaca. Nemiri su izbili nakon što je objavljen snimak na kome premijer govori da je lagao građane.

I mađarska desnica zahteva da se Đurčanj povuče sa vlasti zbog toga što je na jednom zatvorenom partijskom sastanku izjavio da je lagao kako bi ponovo pobedio na prošlim izborima.

Protest je izazvao snimak napravljen na internom partijskom skupu u maju, neposredno posle parlamentarnih izbora na kojima su mađarski socijalisti uspeli da osvoje drugi uzastopni mandat.

"Nemamo mnogo izbora. Zaista nemamo jer smo zeznuli stvar. I to mnogo. Nijedna evropska zemlja nije učinila nešto tako praznoglavo kao mi. Evidentno, lagali smo poslednjih godinu i po do dve. Ranije nismo ni mogli zamisliti da će vlast socijalista i liberala biti prinuđena da tako nešto uradi. Nismo ništa uradili četiri godine! Ništa! Ne možete mi navesti ni jedan segment rada izvršne vlasti na koji možemo biti ponosni. Ako treba da položimo račun javnosti, šta ćemo reći", sadržaj je snimka.

Sukoba na ulicama

Centar Budimpešte noćas i jutros izgledao je gotovo identično kao i Beograd 9. marta 1991, kada su se mirni protesti pretvorili u nerede. U gradu je danas mirno, iako se ponegde okupljaju manje grupe ljudi.

Pošto su demonstranti hteli da uđu u zgradu mađarske televizije i pročitaju peticiju za smenu premijera, policija nije uspela da ih zadrži. Zgrada je zapaljena, ali požar je ugašen. 

Policija je tek pred zoru suzavcima i vodenim topovima uspela da iz zgrade potisne desničarske demonstranate koji su palili vozila i nakratko prekinuli program televizije.

Demonstranti smatraju da je premijerovo priznanje na partijskom sastanku pre nekoliko meseci da je lagao građane jednostavno neoprostivo.

Nasuprot demonstrantima, premijer misli da nema razloga da se povuče. Đurčanj za nerede optužuje snage koje su vodile državu posle pada komunističkog režima 1989. 

"Treća mađarska republika je preživela jednu od svojih najdužih i najmračnijih noći. Prekoračena je ona crta koja deli demokratsko pravo govora i teško remećenje ustavnog poretka. Demokrate ne upadaju u nacionalnu televiziju i tamo pale, demokrate ne napadaju policajce. Oni nisu demokrate, oni su prestupnici. To šta misle o političarima, ne opravdava njihovo sinoćno ponašanje", rekao je Đurčanj.

Verbalni ukor

Predsednik Mađarske Laslo Šoljom samo je verbalno ukorio Đurčanja, rekavši da je zemlju doveo u moralnu krizu i pogoršao stvari prebacivanjem krivice na druge. Šoljom je sugrađane podsetio na to da, prema ustavu, nema pravo da primenjuje disciplinske mere protiv Đurčanja ili bilo kog političara.

Ministar pravde Jožef Petretei izjavio je da kabinet treba da preduzme odgovarajuće mere, da eskalacija nasilja nije bila očekivana, a da policija nije bila pripremljena za takvo nasilje. Mađarska agencija MTI javila je i da je Petretei ponudio ostavku.

Poslanici svih pet stranaka zastupljenih u Skupštini Mađarske izdali su danas zajedničku političku izjavu kojom su pozvali građane da političke rasprave vode bez upotrebe nasilja.

Prema istraživanju koje je sprovela agencija Sonda ipsos, 43 odsto ispitanika smatra da Đurčanj treba odmah da podnese ostavku, dok je 47 odsto onih koji veruju da bi premijer trebalo da ostane na vlasti. Nijedna opoziciona stranka nije podržala demonstracije, ali je najveća opoziciona partija Fides saopštila da će bojkotovati sednicu parlamenta.

Sinoćnje demonstracije u Budimpešti najveće su od pada komunizma. Kako javljaju strani izveštači, među umerenim demonstrantima našli su se i vođe ultranacionalističke organizacije "Pokret 64 županije", koja se zalaže za vraćanje teritorija koje je Mađarska izgubila posle Prvog svetskog rata.

U Mađarskoj se za dve nedelje održavaju lokalni izbori i, prema istraživanjima, socijalisti i njihovi liberalni koalicioni saveznici zaostaju za glavnom opozicionom strankom Fides.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: