Hodža o proterivanju iz Prilepnica

Hodža iz sela Prilepnica kod Gnjilana, posvedočio u Hagu da su srpske snage aprila 1999. proterale meštane u Makedoniju.

Izvor: B92

Utorak, 05.09.2006.

21:36

Default images

Abdulhakim Šaćiri je iskaz dao kao svedok optužbe na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici kooptuženih za zločine na Kosovu - Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću.

Prema Šaćirijevim rečima, situacija u Prilepnici je bila mirna do 6. aprila 1999, jer ni OVK, ni policija ni Vojska Jugoslavije do tada nisu ni ulazile u selo.

Tog dana, ispričao je seoski hodža, u Prilepnicu su pucajući ušli srpski vojnici u sivomaslinastim uniformama, a zatim su stotinak meštana izdvojili kao taoce.

Vojnici su, kada ih je pitao šta rade, odgovorili da imaju obaveštenje da je OVK u Prilepnici i da zato moraju da isprazne selo.

"Ja sam kazao da nema OVK u selu... Jedan od trojice oficira, koga su zvali 'Rus' poveo me je na stranu i kazao mi: 'Vidim da si pošten čovek... Stiglo je naređenje iz Beograda da se Prilepnica isprazni'", opisao je svedok.

Šaćiri je kazao i da je istog dana iz sela poveo oko 3.000 meštana, ali ne ka Gnjilanu kako im je vojska naredila, već ka Bujanovcu.

Posle više od 20 pređenih kilometara, kod Končulja ih je zaustavila policija i naredila im da se vrate svojim kućama, što su oni i učinili.

Prema svedoku, vojnici su ponovo došli u Prilepnicu 13. aprila, a oficiri su njemu opet preneli naređenje da meštane povede van sela, ka Uroševcu.

"Pitali smo ih zašto nam ponovo naređuju da idemo... Oni su rekli da su prvi put u selu bile paravojne snage i da su oni regularna vojska. Rezervni oficir Đilas je kazao i da sam ja bio kriv zato što sam prvi put poveo stanovništvo ka Bujanovcu, a ne gde je bilo naređeno", rekao je hodža.

Šaćiri je predočio da je, na kraju, oko 3.000 meštana bilo primorano da ponovo napusti selo i priključi se konvoju izbeglica koji je zatim prešao u Makedoniju.

Suđenje bivšim zvaničnicima Srbije i SRJ biće nastavljeno sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: