Krajišnik: Dokazano da nisam kriv

Momčilo Krajišnik zatražio od Haškog tribunala da ga oslobodi, tvrdeći da je tokom suđenja dokazano da nije kriv.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2006.

20:37

Default images

"Smatram da ste čuli i videli dovoljno dokaza da odbacite sve navode optužnice protiv mene i donesete oslobađajuću presudu. Nadam se da će tako i biti jer bi svaka drugačija odluka bila nepravična...", rekao je bivši predsednik Skupštine RS u obraćanju sudijama na kraju procesa.

"Iako sam nesrećan zbog svih zločina nad svim narodima tokom nesrećnog rata u BiH, ja sam i spokojan jer i pred Bogom i pred vama mogu da kažem da nisam kriv", dodao je on.

Rekavši da su u BiH počinjeni "strašni zločini", on je ponovio da u kritično vreme nije znao za zlodela nad Muslimanima i Hrvatima 1992, niti šta se događalo u logorima poput Omarske i Keraterma.

Istovremeno, negirao je da je kao šef parlamenta imao moć i ovlašćenja da naredi sprovođenje istrage ili da kazni počinioce, kao ni da rukovodi vojskom ili policijom. "Prvi put sam ovde čuo šta se dešavalo u Keratermu i Omarskoj. To je šokantno, strašno", tvrdio je Krajišnik.

Osvrćući se na optužbu da je odgovoran za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva, potvrdio je da je bilo "pomeranja stanovništva", ali na sve tri zaraćene strane.

Krajišnik je opovrgavao i da je cilj vođstva bosanskih Srba bila nasilna podela BiH. "Ja se nikada nisam zalagao za podelu BiH. Bio sam za ostanak Bosne u Jugoslaviji, a kada to nije bilo moguće, prihvatili smo i samostalnu BiH, ali smo želeli da se reorganizuje", predočio je on.

Odbacujući tvrdnju optužbe da je Skupština RS u maju 1992. usvojila šest ratnih ciljeva - od kojih je najvažniji bio odvajanje od druga dva naroda - Krajišnik je rekao da su ti ciljevi bili politički i usvojeni kao platforma za pregovore.

Krajišnik se na kraju sudijama zahvalio na "druženju" tokom protekle dve i po godine, koliko je suđenje trajalo.

Predsedavajući sudija Alfons Ori potom je zaključio proces uz najavu da će presuda biti izrečena uskoro. Prema ranijem planu, izricanje presude Krajišniku bilo je predviđeno do 29. septembra.

Tužioci su prekjuče zatražili da Krajišnik bude proglašen krivim za genocid nad nesrbima i osuđen na doživotni zatvor, a odbrana je sudijama juče predložila da ga oslobode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: