Vladi Kosova nadzor za prevoz Srba

UNMIK je predao Vladi Kosova kontrolu nad autobuskim linijama i vozom, namenjenim kretanju kosovskih Srba.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.08.2006.

13:40

Default images

Memorandum o predaji nadležnosti u toj oblasti potpisali su danas u Prištini predstavnici Misije UN i kosovske vlade, tako da će privremene institucije ubuduće biti jedine odgovorne za finansiranje i obezbeđivanje prevoza za kosovske Srbe.

Takozvane humanitarne autobuske linije i "voz slobode kretanja", koji vozi od Kosova Polja do Kosovske Mitrovice, služe kosovskim Srbima da putuju od sela do gradskih pijaca, od kuće do mesta u kojima ima bolnica ili da pošalju decu u školu.

Linije su uspostavljene zato što većina kosovskih Srba strahuje od odlaska u većinski albanska mesta jer očekuju diskriminaciju i plaše se napada. "Potpisujem ovaj memorandum o razumevanju s poverenjem da će Vlada Kosova ispuniti sve svoje političke, administrativne i finansijske obaveze kako bi obezbedila slobodu kretanja svim zajednicama na Kosovu", rekla je šefica UNMIK-ovog odseka za civilnu administraciju Patriša Voring.

"Humanitarne autobuse" i "voz slobode kretanja" obezbeđivaće pripadnici Kosovske policijske službe.

Policajci nisu videli kamen

UNMIK-policija saopštila je da pripadnici KPS u obezbeđenju autobusa sa učenicima nisu primetili kamenovanje autobusa. U saopštenju UNMMIK-policije se navodi da je pripadnike Kosovske policijske službe o tome kasnije obavestio vozač autobusa. "Policajci su proverili oštećenje i nastavili s pratnjom kako bi osigurali da deca sigurno dođu do krajnje destinacije", navodi policija.

Vođa puta Saša Ristanović juče je izjavio da je četiri autobusa obezbeđivalo samo jedno vozilo KPS-a, čiji pripadnici nisu ni pokušali da uhapse napadače. "Izašli su napolje, pogledali oštećen autobus i naredili da nastavimo put kao da se ništa nije dogodilo", rekao je Ristanović.

Policija je, prema saopštenju, pokrenula istragu, ali nema indicija o tome ko je bacio kamen. "Istaga o oštećenju pokretne imovine i kamenovanju pokrenuta je po prijavi koju je vozač autobusa podneo u stanici policije u južnoj Kosovskoj Mitrovici", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: