Kljajević podnosi ostavku

Predsednik Sudskog veća u postupku za ubistvo premijera Marko Kljajević povlači se iz tog predmeta. U veće stigao zahtev, saznaje B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2006.

07:26

Default images

Kako nezvanično saznaje B92, u Veliko personalno veće, koje je deo Vrhovnog suda Srbije, stigao je njegov zahtev za razrešenje, a u toku je provera autentičnosti Kljajevićevog potpisa. Zahtev za razrešenje potom treba da bude upućen Skupštini Srbije, koja je nadležna za imenovanje sudija.

List Danas, pozivajući se na svoje izvore, objavio je sinoć na svom sajtu da su s Kljajevićem, koji je još na godišnjem odmoru, u toku pregovori o tome da povuče odluku, a da pregovarači nisu iz vladajućih struktura. List navodi i da su za sada nejasni razlozi za tu njegovu odluku, ali se pretpostavlja da je reč o izuzetno jakim političko-medijskim pritiscima na njega kao predsedavajućeg Veća.

Portparol Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević kaže za B92 da taj sud nema informaciju da je Marko Kljajević podneo zahtev za razrešenje. "Ne znamo, zvanično on je i dalje predsednik veća za ubistvo premijera Đinđića i on je na godišnjem odmoru. Novi Zakon o krivičnom postupku, koji stupa na snagu u leto 2007. godine, ima jednu odredbu koja je već stupila na snagu - po toj odredbi ukoliko dođe do promene predsednika veća, suđenje ne treba da počne iz početka, predsednik suda će odrediti novog predsednika veća", objašnjava Kovačevićeva.

Advokat porodice Đinđić Rajko Danilović izmene Zakonika o krivičnom postupku direktno povezuje sa povlačenjem Marka Kljajevića. Ipak, Danilović kaže da razrešenje Kljajevića ne bi trebalo da utiče na dalje suđenje i očekivanu presudu, ali će svakako zakomplikovati situaciju. "Ono što je bitno u ceoj stvari je da su skoro svi relevantni dokazi izvedeni u oba ova predmenta, tako da promena predsednika veća ne bi trebalo da utiče na završetak suđenja i očekivane presude u oba predmeta. Nema potrebe da se predsedavajući upozna sa spisima jer će biti neko od dvoje sudija koji poznaju predmet od početka. Malo roka treba dati sudiji koji bi popunio veće za upoznavanje, a u svakom slučaju, to opet odlaže suđenje", kaže Danilović.

Portparolka Vrhovnog suda Vesna Dabić objasnila je ranije za B92 da će Kljajevićev zahtev za razrešenje biti prosleđen Skupštini Srbije, koja bira i razrešava sudije. Veliko personalno veće o tom zahtevu, zbog toga, ne bi ni raspravljalo.

Predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić saopštio je danas da nije dobio zahtev sudije Marka Kljajevića za povlačenje sa suđenja za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, ali nije odbacio mogućnost da je Kljajević podneo takav zahtev. "Zvanično nisam obavešten ni o eventualno podnetom zahtevu sudije Marka Kljajevića za njegovo razrešenje", naveo je Važić u saopštenju.

Novinar Vremena Dejan Anastasijević smatra da bi mnogima laknulo ako bi Kljajević promenio odluku, uz svo razumevanje sa kojima se suočava. "On taj proces vodi već jako dugo, mi svi znamo njegovu porodičnu situaciju, znamo da mu je brat u zatvoru, znamo da pored toga postoje i politički pritisci sa raznih strana, znamo i to da je postojala skepsa izvršne vlasti prema specijalnim sudovima. Bila je teza koju je ministar pravde rekao pa porekao, ali su mnogi kasnije propagirali da nama ne trebaju specijalni sudovi nego da sve to treba obrađivati preko redovnih", kaže Anastasijević.

Uoči nastavka suđenja za ubistvo premijera Srbije, u Specijalnom tužilaštvu pre dva dana naveli su da očekuju da će presuda biti doneta do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: