Jelašić: Inflacija do 10 odsto

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić smatra da će inflacija do kraja godine biti manja od 10 odsto.

Izvor: B92

Sreda, 30.08.2006.

16:59

Default images

Jelašić je naveo da je cilj Centralne banke da ovogodišnja infalcija bude između 7 i 9 odsto, a iduće godine u proseku 6 odsto. Monetarna politika centralne banke, kaže guverner, glavni je razlog za usporavanje inflacije. Jelašić je početkom avgusta naveo da je inflacija na godišnjem nivou, posle sedam meseci ove godine, iznosila 12,7 odsto.

Govoreći o deviznom kursu, Jelašić je rekao da će vrednost dinara i ubuduće zavisiti od ponude i potražnje na deviznom tržištu, ali centralna banka neće dozvoliti velike dnevne promene kursa ni naviše ni naniže.

Guverner je građanima poručio da štede u dinarima jer će kamata i dalje biti veća od inflacije. "Ko štedi i zadužuje se u evrima ili švajcarskim francima nema prava na žalbu, i izlaže se dodatnom riziku. Jako je važno da građani koriste samo one bankarske usluge koje i sami razumeju", rekao je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: