Problem s niškim univerzitetom

Rektor Univerziteta u Nišu kaže da se rukovodstva fakulteta suprotstavljaju evropskim reformama.

Izvor: B92

Sreda, 30.08.2006.

16:39

Default images

Gradimir Milovanović oštro je kritikovao rukovodstva fakulteta, navodeći da oni ne žele reformu Univerziteta, već žele da zadrže trenutno stanje. "Za sve to vreme naš univerzitetski obrazovni sistem, uključujući i naš univerzitet, držaće čvrsto poziciju na začelju Evrope", ocenio je on.

U Srbiji je prošle godine usvojen Zakon i visokom obrazovanju, koji propisuje usklađivanje sa kriterijumima obrazovanja koji važe u Evropi, pre svega sa Bolonjskom deklaracijom, ali mnogi državni fakulteti nisu spremni da menjaju način rada.
"Fakulteti, a naročito njihova rukovodstva, pokazali su da ne žele stvarne promene postojećeg stanja i nastoje da to stanje što duže zadrže, zaboravljajući na interese sadašnjih i budućih studenata, kao i na dugoročne interese samih fakulteta", navodi se u pismu koje je Milovanović uputio članovima Saveta niškog univerziteta.

Povod za reagovanje rektora jeste usvajanje Statuta Univerziteta, koji je, kako je ocenio Milovanović, amandmanima dekana pojedinih fakulteta bitno redukovan u julu. "Ostalo je od predloga Komisije za izradu statuta samo ono što je zakonski minimum. Formalno je moguć i ovakav statut, ali je činjenica da je Univerzitet mogao da donese statut koji bi ga legitimisao kao deo evropske zajednice univerziteta", naveo je Milovanović.

On je ocenio da je restriktivnim i negativnim čitanjem Zakona o visokom obrazovanju, usvojen statut "na donjoj granici prihvatljivosti", i dodao je da preostaje samo da se sačeka da se "snagom državne regulative sprovedu reforme koje su neophodne".

Univerizitet u Nišu ima 13 fakulteta, a sednica Saveta Univerziteta biće održana sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: