Dan nestalih

Danas se obeležava međunarodni Dan nestalih, a porodice nestalih protestvovale u Beogradu i Gračanici.

Izvor: Beta

Sreda, 30.08.2006.

13:54

Default images

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora SFRJ tražila je od Vlade Srbije da se državni organi više angažuju u rešavanju problema nestalih i njihovih porodica. Porodice traže više angažovanja države u dijalogu s vlastima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova radi ubrzanja rešenja pitanja nestalih i problema koji su posledica toga.

Kako je rekla predsedavajuća Koordinacije Mirjana Miodrag-Božin, porodice ne mogu da ostvare deo prava zbog neadekvatnih odredaba postojećeg zakonodavstva. "Zahtevamo konkretne korake države u rešavanju naših pravnih i socijalnih problema, koji su posledica nestanka naših najmilijih", kaže ona.

Koordinatorka odeljenja zaštite pri Međunarodnom komitetu Crvenog krsta Mona Sadek rekla je da se, prema podacima te organizacije, 18.555 osoba sa područja SFRJ vodi kao nestalo. Prema njenim rečima, 13.862 osobe su iz BiH, 2.409 osoba je iz Hrvatske i 2.284 osobe su sa Kosova.

Tadić o nestalima

Predsednik Srbije Boris Tadić založio se da Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija preduzmu sve mere kako bi se što pre rešio problem sudbine nestalih osoba. Kako je saopšteno iz pres službe, Tadić je ocenio to kao jedno od najvažnijih pitanja koja treba rešiti zarad istine koju porodice nestalih čekaju godinama, zarad bolje budućnosti tri naroda i utvrđivanja odgovornosti na svim stranama.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Gvozden Gagić kaže da Srbija problem nestalih rešava u skladu s međunarodnim standardima i to najbrže moguće, ali da nije dobila adekvatnu reakciju na svoje zahteve. "Na Kosovu nema instrumenata prisile protiv onih koji treba da se bave tim pitanjem, a Hrvatska iz političkih razloga ne preduzima mere za rešavanja tog problema, mada ima sve instrumente na raspolaganju", ocenio je Gagić.

Vršilac dužnosti šefa UNMIK-a Stiven Šuk rekao je da je rešavanje sudbine nestalih tokom sukoba na Kosovu i dalje prioritet i pozvao na saradnju svih strana u rešavanju tog pitanja. U saopštenju povodom Međunarodnog dana nestalih, navodi se da će UNMIK nastaviti da čini sve što je u njegovoj moći, u saradnji s kosovskim vlastima, kako bi porodicama nestalih obezbedio njihovo pravo da znaju, a Šuk je pozvao sve koji imaju informacije o sudbini nestalih ili o okolnostima njihovog nestanka da olakšaju bol porodicama. Šuk je rekao da je ostvaren napredak u rešavanju sudbine nestalih jer je broj nerešenih slučajeva prepolovljen na oko 2.300.

Srpska lista za Kosovo i Metohiju ponovo je od međunarodnih misija na Kosovu tražila rešavanje sudbine nestalih i kidnapovanih Srba. U saopštenju Liste se traži privođenje krivaca i podrška beogradskih zvaničnika u razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice.

Protestna šetnja u Beogradu

Porodice nestalih (arhiva)
Protestnom šetnjom u Beogradu porodice kidnapovanih i nestalih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji obeležile su Međunarodni dan nestalih osoba. Oni su zatražili od Vlade Srbije da se ozbiljnije angažuje kako bi njihovi najmiliji bili pronađeni, bez obzira da li su još uvek među živima.

Dragica Božanić sedam godina ne zna šta se dogodilo sa njenim sinom. On je zajedno sa ocem kidnapovan 1998. OVK ih je uzela kao taoce i od tada mu se gubi trag. Nedavno, Dragica je dobila obaveštenje da su pronađene kosti njenog muža, ali bez informacija o njenom sinu. "Nikada, dokle god sam živa, ne mogu da prihvatim da ih nemam. Uvek imam nadu da su sa mnom i dalje. Pogotovo sin, jeste i suprug, ono što kažu, suprug je, porodica i sve. Ali, sin mnogo boli. Dete..."

Porodica Božanić je jedna od dve i po hiljade porodica sa Kosova i 20.000 porodica sa prostora bivše Jugoslavije, koja još uvek ne zna šta se dogodilo njihovim najmilijima, nestalim u ratovima devedesetih godina. Na Međunarodni dan nestalih i kidnapovanih osoba, njihova udruženja u Srbiji organizovala su protestnu šetnju u Beogradu koja se završila ispred zgrade Vlade Srbije. Sličan skup, uprkos kiši, organizovan je i u Gračanici. "Mi samo tražimo istinu i sve one koji su deo nas. Zar je to tako mnogo u odnosu na onu ogromnu nepravdu koja je učinjena žrtvama i bol koja je nanesena njihovim porodicama", kažu iz Udruženja.

Psiholozi smatraju da su porodice kidnapovanih najteže pogođene žrtve svakog rata, jer žive u nespokoju između straha da su im najbliži poginuli i najčešće lažne nade da će se jednog dana ipak vratiti kući.

Protest u Gračanici

Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih sa Kosova danas su protestovali u Gračanici nezadovoljni angažmanom UNMIK-a i KFOR-a na resvetljavanju sudbine nestalih. Predsednik Udruženja Milorad Spasić upozorio je da su za sedam godina od oko 1.300 slučajeva kidnapovanih Srba do sada nađeno identifikovano i predata porodicama 172 posmrtna ostatka.

Spasić je apelovao na vlasti u Srbiji da pomognu porodicama kidnapovanih i nestalih koje na Kosovu žive na rubu egzistencije. Protestu su, pored članova porodica i meštana, prisustvovale delagacije udruženja nestalih iz Beograda, Niša, Šapca i Banjaluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: