Grafiti na gradilištu Merkatora

Novi Sad -- Na ogradi gradilišta slovenačkog tržnog centra Merkator u Novom Sadu ispisani grafiti o događajima u Sloveniji 1991.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Na zelenoj ogradi sprejom bele boje ispisani su grafiti: "Holmec!", "Setite se Holmeca", "Oni su streljali našu decu" i "Novosađanin je prvi vojnik koga su ubili Slovenci". Podsetimo, zbog slučaja Holmec, u aprilu su bili zategnuti odnosi Slovenije i Srbije, a čule su se i pretnje bojkotom slovenačke robe u trgovinskim mrežama u Srbiji.

Javnost u Srbiji, ali i u Sloveniji, bavila se i mogućnošću da kontrolni paket slovenačkog trgovinskog giganta Merkator preuzmu bisnismeni iz Srbije.

Snimak austrijske televizije ORF o navodnom ubistvu vojnika prilikom predaje na graničnom prelazu u Holmecu 1991, otvorio je debatu i u Sloveniji, i u Srbiji. Utvrđeno je da su trojica vojnika, za koje se prvo tvrdilo da su tada ubijeni, prema rečima ministra odbrane Zorana Stankovića, ipak živi, od kojih je onaj koji je nosio beli čaršav Slovenac i živi i danas u Sloveniji, dok je drugi podoficir u Srbiji. Predsednica slovenačkog Helsinškog odbora tvrdila je da su dvojica vojnika ubijena, dok su slovenački istražitelji koji su ispitivali taj događaj utvrdili da su se vojnici samo sagnuli zbog pucnjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu