Loša bezbednost na gradilištima

Na gradilištima u Srbiji godišnje pogine više radnika nego u svim drugim državama Evrope zajedno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.08.2006.

16:47

Default images

Ovaj podatak izneo je Granski sindikat građevinarstva Nezavisnost, koji optužuje vlasnike i direktore građevinskih firmi da u želji za većim profitom zanemaruju zaštitu i bezbednosnu obuku radnika. Međutim, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić smatra da ni sami radnici ne vode dovoljno računa o sopstvenoj sigurnosti.

Dok policija i veštaci još uvek istražuju ko je odgovoran za tragediju na Novom Beogradu, kada su poginula četiri radnika, sindikat građevinskih radnika traži da država hitno preduzme mere kako bi sprečila nove slične nesreće. U tom Sindikatu za brojne nesreće krive poslodavce koji, kako tvrde, štede na šlemovima za radnike, zaštitnim rukavicama i drugoj opremi neophodnoj za bezbedan rad. Ishod svega toga je, po rečima predsednika sindikata Ranka Drljevića 78 poginulih na građevini u poslednjih godinu dana: "Glavni uzrok pogibije naših radnika su rad na crno i jurnjava za profitom vlasnika i direktora građevinskih preduzeća".

Suprotno od sindikalaca, ministar Velimir Ilić smatra da su najčešće radnici sami odgovorni za probleme sa bezbednošću. On kaže da je izuzetno teško naterati zaposlene na građevini u Srbiji da neprekidno nose šlemove na glavama: "Ja ne mogu da razumem da radnik sedne na dizalicu i da koristi dizalicu koja nosi terete da se voze po spratovima. Ako radnici sami uđu u korpu i žele da se spuste da bi popili pivo, doručkovali, tu inspektor ne može ništa da uradi jer ne možemo na svakoj dizalici imati inspektora".

Ministar kaže da su građevinski inspektori svakodnevno na terenu i da mu se pojedine građevinske firme čak i žale kako kontrole kod njih nikada ne prolaze.

Međutim, republički građevinski inspektor Miroljub Todorović otkriva da problem nastaje posle kontrole, kada se podnese krivična prijava protiv nekog građevinskog preduzeća: "Oko krivične prijave koju sam ja kao građevinski inspektor podneo u januaru 2004. još nije održana ni javna rasprava od sudija. Uvek se iznalaze neki razlozi i to nije samo jedan slučaj. I onda s pravom mene pitaju moje kolege da li mi uopšte treba da podnosimo prijave? Zbog čega?"

U Inspekciji rada ranije su najavili da će posle nesreće u kojoj je pogunilo četvoro radnika, svi inspektori te službe u nekoliko narednih meseci biti angažovani isključivo na gradilištima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: