Očuvanje principa konkurencije

Beograd -- Komisija za zaštitu konkurencije proverava zastupljenost kompanija na tržištu da bi održala zdravu konkurenciju.

Izvor: Beta
Podeli

Slovenački Merkator neće moći da preuzme kompaniju M Rodić ako ne dobije saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije. Kako je rekla potpredsednica Saveta Komisije Dijana Marković-Bajalović, Merkator treba da dokaže da ugovorenom kupovinom više od 50 trgovinskih objekata M Rodića neće preuzeti deo tržišta veći no što to dozvoljavaju propisi.

"Trgovinski lanci prikazuju netačne podatke o udelu na tržištu i tako umanjuju svoj monopolski položaj", kaže ona, navodeći da je zadatak Komisije za zaštitu konkurencije da preventivno deluje i spreči zloupotrebu dominantnog položaja pojedinih učesnika na tržištu u Srbiji.

Sve firme koje imaju 40 odsto udela na domaćem tržištu trebalo bi, kako predviđaju propisi, da Komisiji dokažu da nisu monopolisti. Komisija za zaštitu konkurencije je ovih dana obelodanila rešenje kojim se osporava prodaja akcija C marketa Delti zbog toga što je tek posle upisa kupljenih akcija u Privredni registar podnet zahtev Ministarstvu trgovine da odobri koncentraciju, odnosno ukrupnjavanje Delte. Vrhovni sud treba da donese rešenje i, ako potvrdi rešenje Komisije, Delta može biti kažnjena tako što će platiti kaznu i do 10 odsto ukupnog godišnjeg prihoda kompanije, koji je u 2005. bio skoro milijardu evra.

Prokopijević: Bez skorog suzbijanja monopola

Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenjuje da u narednih nekoliko godina neće doći do stvarne primene antimonopolskih propisa u Srbiji jer nema političke volje za uređenje te oblasti. "Delta nije jedina kompanija koja ima monopol u Srbiji, monopol postoji i u proizvodnji piva, pudinga, pa i u ponudi i ceni praška za pecivo", rekao je Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište.

On je ocenio da Antimonopolska komisija tokom svog postojanja nije stigla ništa da uradi na primeni antimonopolskih propisa, a da je težak zadatak i pred Komisijom za zaštitu konkurencije, koja je naslednik Antimonopolske komisije. "To je neuzorana zemlja i teren koji tek treba da se uredi. Uređenje te oblasti je u interesu potrošača, a nikako u interesu onih koji monopolskim položajem zarađuju. U Srbiji je decenijama negovan sistem u kom se izgradi neka fabrika, poput Severa iz Subotice ili kragujevačke Zastave, pa se te fabrike zaštite od konkurencije carinskim barijerama i drugim propisima", kaže on.

strana 1 od 436 idi na stranu