Zemunska hiperbarična komora

Beograd -- U Kliničko-bolničkom centru Zemun servisirane jedine tri hiperbarične komore u Srbiji, stare trideset godina.

Izvor: B92
Podeli

Da su one zbog kvara prestale sa radom, pacijenti koji ih koriste ni u jednoj drugoj bolnici u zemlji ne bi mogli da nastave terapiju, pošto ove komore ima samo bolnica u Zemunu. Takve komore u svetu u svojim kućama imaju mnogi političari i zvezde šou biznisa i koriste ih za "podmlađivanje", dok se kod nas koriste isključivo za lečenje više od dve stotine bolesti.

Dušanka Matijević iz Erdevika godinama boluje od dijabetesa i pre dve godine, kada su bolovi zbog komplikacija postali nepodnošljivi, mislila je da nikada više neće hodati. Posle nekoliko terapija u hiperbaričnoj komori ona se oseća potpuno preporođeno: "Sada mogu da šetam i po 5-6 kilometara, dolazim svakih šest meseci i odlično se osećam".

Hiperbarična komora napravljena je prvenstveno za lečenje dekompresivne bolesti koju dobijaju ronioci kad naglo izrone, ali se danas primenjuje i u lečenju mnogih drugih bolesti. Teška trovanja i sepse, kao što je gasna gangrena ili trovanje ugljen-monoksidom, praktično su neizlečiva bez tretmana u komori. Za lečenje šećerne bolesti, steriliteta, u ortopediji i oftalmologiji, tretmani u komori deo su terapije.

"Ovde se radi o udisanju stoprocentnog kiseonika pod povišenim pritiskom, koji se putem krvotoka prenosi do perifernih tkiva, koja su kod tih pacijenata obično nedovoljno oksigenirana i tu nastaju razni pozitivni efekti", kaže Miloš Voinović, specijalista ortopedije sa traumatologijom i baromedicinom.

Pacijent može da prima transfuziju, infuziju i lekove dok je u komori. Ove komore koriste i pacijenti u kritičnom stanju, pa lekari tokom terapije prate njihove životne funkcije.

"Ljudi koji rade sa tim komorama, lekari prevashodno, su obučeni, oni su supspecijalisti hiperbarične medicine i oni apsolutno poznaju ne samo problematiku pacijenata i indikacije za lečenje, nego i aparuturu sa kojom rade", kaže Momčilo Orlić, pomoćnik direktora za medicinske poslove KBC Zemun.

Pacijenti moraju da imaju uput , na tretman se čeka oko dva meseca, dok se hitni slučajevi primaju odmah. Bez uputa jedan tretman košta oko 7.000 dinara. Kod nas se komore ne koriste u kozmetičke svrhe.

Info

strana 1 od 47129 idi na stranu