Kraće liste čekanja za pacijente

Kragujevac, Kraljevo -- Vreme koje oboleli od raka štitne žlezde provode na listi čekanja biće kraće, jer je stigla i još uvek stiže nova oprema.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Centar za nuklearnu medicinu kragujevačkog Kliničkog centra dobio je terapijski blok sa olovnim sobama za zračenje radioaktivnim jodom pacijenata obolelih od malignih tumora štitne žlezde. Centar je opremljen i najsavremenijom gama-kamerom za snimanje obolelih posle terapije čija je vrednost 250.000 evra.

Do kraja godine u ovu zdravstvenu ustanovu stićiće već kupljena magnetna rezonanca koja je koštala milion i po evra. Tako će Centar za nuklearnu medicinu u Kragujevcu moći da na terapiju primi dva pacijenta nedeljno, odnosno oko 200 pacijenata godišnje, kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević: "Nacionalni investicioni plan koji je predviđen za investiranje u kapitalne objekte u oblasti zdravstva, podrazumeva 150 miliona evra ulaganja u ovoj i sledećoj godini i u okviru toga dugačak je spisak investicija i opreme, ali treba  reći da će se sazidati potpuno nova zgrada za Zavod za zaštitu zdravlja i takoše sa lokalnom samoupravom i nova zgrada Doma zdravlja".

Ministar je najavio da do kraja 2007. godine više neće biti liste čekanja za zračenje jodom.

U Kraljevu ne rade oba skenera

Oba skenera u Zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu ne rade, pa se pacijenti, kojima su potrebni hitni pregledi, upućuju u Čačak i Kragujevac.

Direktor Zdravstvenog centra "Studenica" Dragan Arsić rekao je da je počela popravka skenera marke "simens", a da će "filipsov" skener, koji je nedavno prispeo kao donacija iz Kanade, biti popravljen za sedam dana. Prema rečima Arsića, skeneri se posebno kvare kada su spoljašne temperature visoke, kako je bilo u julu.

U Zdravstvenom centru "Studenica" počela je, inače, i ugradnja klima uređaja, koji će omogućiti brže hlađenje medicinske opreme.

strana 1 od 436 idi na stranu