BiH pokrenula istragu o zločinima

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istražni postupak o zločinima nad Srbima prikazanim na snimku koji je emitovala TV B92.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.08.2006.

07:57

Default images

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kazao je da je u toku prikupljanje dodatnih informacija i dokaza o tom slučaju, prenela je agencija Hina. Tužilaštvo je dobilo amaterski snimak zločina koji su pripadnici Armije BiH i Hrvatske vojske, koji su učestvovali u operaciji "Oluja", počinili nad zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Hrvatske vlasti i deo medija negiraju bilo kakvu vezu hrvatske vojske i ratnih zločina tokom akcije Oluja tvrdeći da se zločin dogodio u Bosni i da su ga počinili pripadnici muslimanske vojske. U Državnom tužilaštvu kažu da neće biti istrage protiv pripadnika Prve bojne Druge brigade Hrvatske vojske, koja se zvala "Crne mambe"

Potparolka Državnog tužilaštvaMartina Mihordin rekla je da neće biti istrage protiv pripadnika Prve bojne Druge brigade Hrvatske vojske, koja se zvala "Crne mambe". "Iz raspoloživog snimka, onog koje je Državno tužilaštvo Hrvatske primilo, videlo se da su na tom području bili pripadnici Hrvatske Vojske, i oni su bili angažovani na oslobađanju područja Dvora na Uni. Prema do sada prikupljenim podacima i pregledanih snimaka ne proizilazi sumnja da su oni počinili krivično delo."

Direktor dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac kaže da se na snimku koji je emitovan na našoj televiziji, likvidacije ne vide, jer je snimatelju, inače pripadniku Hamzi, iscurela traka. "Postoji treća traka gde će se to sve videti. Ova pompa koja se digla sigurno će i usporiti proces dobijanja treće trake gde će se videti šta su radili na toj cesti gde je najviše ljudi pobijeno iz kolone, šta su radile Mambe, a šta pripadnici 505 Bužimske", objašnjava Štrbac.

Radiotelevizija Srbije prikazala je večeras video snimke na kojima se vidi kako komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković svojim vojnicima naređuje da pale srpska sela u Bosanskoj krajini, u nastavku akcije "Oluja", 16. i 17. septembra 1995. godine. Snimci pokazuju da je Dudaković, koji je prethodnih dana izjavio da njegovi vojnici nikada nisu prekršili odredbe Ženevske konvencije o ratovanju, lično komandovao akcijom paljenja sela u naseljima Bosanske krajine, koja su tada pripadala Republici Srpskoj. Na snimcima se vide zapaljene kuće, gazdinski objekti i druga privatna imovina kako gore.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zbog prethodnik snimka ratnih zločina nad Srbima stupiće u kontakt s tužilaštvima u Hrvatskoj i Hagu. Prema najavi, zamenik tužioca Dragoljub Stanković će se u Hagu sresti s glavnom tužiteljkom Tribunala Karlom del Ponte, kojoj će predati snimak stradanja civila. U Haškom tribunalu nisu mogli da potvrde da se taj snimak u nekom od predmeta već nalazi kao dokazni materijal, ali nisu ni isključili tu mogućnost.

Podsećamo da je Haški tribunal pre oko godinu i po završio s podizanjem optužnica, tako da novih optužnica ne može biti.

Snimak u formatu real video možete pogledati ovde (32.7mb),  a u formatu avi ovde (1.45mb)

Hrvatska: "Crne mambe" stigle kasnije

Traka na kojoj se vidi streljanje bar jednog srpskog zarobljenika i maltretiranje izbeglica iz presretnute kolone kod Dvora na Uni stigla je tokom dana u kancelariju hrvatskog državnog tužioca gde će biti analizirana. U prvim komentarima na emitovanje snimaka, hrvatske vlasti i deo medija negiraju bilo kakvu vezu hrvatske vojske i zločina tvrdeći da se zločin dogodio u Bosni ili bar da su ga počinili pripadnici muslimanske vojske.

Snimci koji su objavljeni na B92 nesumnjivo potvrđuju da na njoj nisu pripadnici Hrvatske vojske. Nesumnjivo je i to da je snimak nastao negde u Bosni, a već je od ranije poznat javnosti, kazao je portparol hrvatske vlade Ratko Maček, dodavši kako je pregledao snimak. Kako se saznaje od portparola MUP-a Hrvatske, Zlatka Mehuna, video snimak je prosleđen Državnom tužilaštvu i ono će se oglasiti o merama koje će preduzeti.

Dvestotinak srpskih civila je ubijeno u mestu Žirovac na Baniji tri dana nakon Oluje, potvrdili su za B92 visokopozicionirani zvaničnici generalštaba Hrvatske vojske iz tog vremena. Za taj zločin je bila odgovorna Bužimska brigada Petog korpusa Armije BiH, unutar koje je delovao mudžahedinski odred Hamze. Oni su dočekali srpske izbeglice, koje su bežale pred ratnim dejstvima.

Hrvatskoj vojsci holandski posmatrački tim UN-a je javio da se u tom mestu događa veliki pokolj i zatražio da zovu zapovednika Petog korpusa Armije BiH, Atifa Dudakovića. Iz hrvatskog generalštaba su s njim stupili u kontakt i on je nakon nekoliko sati povukao te jedinice, kaže izvor B92, koji dodaje da je Bužimska brigada na toj teritoriji očekivala povlačenje boraca Fikreta Abdića koji su se borili u Bihaću, a prema svemu sudeći, srpske izbeglice su uletele u zasedu mudžahedina koja je bila pripremljena za Abdićeve borce.

Izvor B92 kaže da je hrvatska vojska na to područje izbila dan kasnije i to Prva bojna Druge brigade HV-a koja se zvala Crne mambe. Na području sela Žirovac našli su mrtva tela srpskih izbeglica. Celo su područje sanirali o čemu, navodno, postoji i beleška UNPROFOR-a i zapovednika HV-a.

Srbija: Kazniti

S druge strane, u Srbiji se povećava  broj zahteva zvaničnika da se počinioci zločina što pre pronadju i izvedu pred sud: "Evo, već dve godine vodim dijalog, od početka svog mandata, i sa svojim kolegama kada je ovo pitanje na dnevnom redu i tu prosto ne može biti nikakvog kompromisa. Očekujem i da će hrvatske nadležne službe preduzeti sve što je u njihovoj odgovornosti nakon ovih snimaka koje smo videli u poslednje vreme o ratnim zločinima nad Srbima tokom akcije Oluja", kazao je danas predsednik Srbije Boris Tadić.

Ako ne reaguju u Zagrebu i Hagu, istragom može da se bavi i domaće Tužilaštvo za ratne zločine, preporučio je Andreja Mladenović, portparol DSS-a: "Ukoliko ne bude nikakve reakcije, onda treba videti na koji način naša tužilastva mogu da se uključe u pokretanje nekog postupka. Očekujemo da se oni koji se mogu identifikovati sa ovih potresnih snimaka što pre uhapse i da se protiv njih povedu postupci za ono što su počinili", rekao je Mladenović na konferenciji za novinare.

Posle prikazivanja snimka moglo se čuti da zapis nije nov, da je već emitovan na nekim lokalnim televizijama u Bosni i Srbiji , a da ga poseduje i tim istražitelja Haškog tužilaštva. Prema jednoj verziji video zapis se nalazi u arhivama Karle del Ponte bar nekoliko godina. U Tužilaštvu nisu mogli da potvrde ove navode ali je za B92 rečeno da Del Ponteova i njeni saradnici s nestrpljenjem čekaju da traka sa snimcima zločina stigne iz Beograda, iz Tužilaštva za ratne zločine, te da će  je odmah biti pregledati i analizirati.

Tadić očekuje osudu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, povodom snimaka nasilja nad Srbima tokom akcije Oluja 1995, da očekuje da  predstavnici hrvatske države  osude ratne zločine. "Zahtevam od svih političkih struktura Srbije i regionalnih struktura da osude ratne zločine, jer je to preduslov za uspostavljanje normalnih i dobrih susedskih odnosa", rekao je Tadić posle susreta sa ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejem Šojguom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: