Čekajući trećeg mobilnog operatera

Strane telekomunikacione kompanije uveliko se pripremaju da na srpskom tržištu pokrenu trećeg operatera mobilne telefonije.

Izvor: Politika

Subota, 05.08.2006.

12:07

Default images

Kao najozbiljniji kandidati pojavljuju se "Mobilkom Austrija", koji je već najavio podnošenje zahteva za otkup licence, i "Celkom Izrael" koji je, prema nezvaničnim informacijama, zainteresovan za kupovinu infrastrukture pejdžing sistema PTT-a koju bi iskoristio za formiranje mreže sa pozivnim 066, piše Politika.

Prema dostupnim informacijama, "Celkom Izrael", izgleda da ima partnerske odnose sa francuskim "Oranžom",  jednim od najvećih evropskih operatera mobilne telefonije, nije zainteresovan za početak od nule, odnosno izgradnju infrastrukture. Za to bi potrošili dosta sredstva i vremena i upravo zbog toga žele da na srpskom tržištu krenu preko postojeće infrastrukture PTT-ovog pejdžing sistema.

Sa druge strane, "Mobilkom Austrija", koji je učestvovao u aukcijskom nadmetanju za kupovinu "Mobija 63" iz kojeg je, zahvaljujući boljoj finansijskoj ponudi za početnu cenu, kao pobednik izašao norveški "Telenor", planira da biznis u Srbiji započne od nule. To podrazumeva postepenu izgradnju infrastrukture i pridobijanje pretplatnika kroz izuzetno privlačne pakete i ponude.

Kako je odmah po završetku aukcije za "Mobi 63" izjavio Boris Nemšić, predsednik uprave "Mobilkoma Austrija" i "Telekoma Austrija",  "Mobilkom" će zahtev za kupovinu treće licence podneti čim Vlada Srbije potpiše ugovor sa "Telenorom". Tada je dodao i to da su u pitanju dani dok "Mobilkom Austrija" i zvanično ne pokrene pripreme za ulazak na naše tržište.

Iz ugla pretplatnika osnovno pitanje je da li će dolazak trećeg operatera mobilne telefonije uticati na cene, broj i kvalitet usluga. Najkraći odgovor na to pitanje glasi – trebalo bi.  Pogotovo što će novi operater potrošače moći da privuče isključivo atraktivnijom ponudom od one koju nude mreže 063 i 064. Upravo "Mobilkom Austrija", odnosno njegova firma u Hrvatskoj – "Vipnet", može da posluže kao primer za to. Osnivanjem "Vipneta", 1998. godine,  "Mobilkom" je doneo konkurenciju na hrvatsko tržište mobilne telefonije, posle čega su cene ubrzo, dvostruko snižene. U trenutku kada je "Vipnet" krenuo sa radom, pokrivenost tržišta iznosila je samo 4,6 odsto, da bi prošle godine dosegla 65 procenata.

Hrvatska danas, kao i većina zemalja u našem okruženju, ima tri operatera mobilne telefonije. To je slučaj sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom. Slovačka se upravo priprema za trećeg operatera dok su u Češkoj preko lokalnih kompanija prisutni španska "Telefonika",  "T-Mobajl" i  "Vodafon". "Telefonika" je inače i jedan od tri interesenta za dobijanje licence za trećeg operatera mobilne telefonije u Slovačkoj, za šta se nadmeću i  "Mobilkom Austrija" i holandska firma "Bivideon".

U Bosni i Hercegovini takođe posluju tri mobilna operatera od kojih su dva u Federaciji, sa središtima u Sarajevu – "BH mreža" i Mostaru – "Eronet", dok je "Mobis" nastao kao operater Republike Srpske. Sva tri operatera su u većinskom državnom vlasništvu, pri čemu je u privatizaciji najviše odmakla Republika Srpska čija je Skupština odobrila raspisivanje tendera za prodaju 65 odsto državnog kapitala "Telekoma RS". Pravo učešća imaće kompanije koje imaju najmanje 800.000 pretplatnika u fiksnoj i 1,5 miliona u mobilnoj telefoniji i godišnji prihod od najmanje 500 miliona evra. Kupac mora da se obaveže da u narednih godinu dana u razvoj uloži minimum 50 miliona evra, da ispoštuje kolektivni ugovor između preduzeća i sindikata, zadrži delatnost najmanje pet godina, kao i da sedište preduzeća ostane u Banjaluci.

Oko 4,5 miliona korisnika u Srbiji

Srbija ima između četiri i pet miliona korisnika mobilne telefonije. Tačan broj je gotovo nemoguće odrediti jer mnoštvo korisnika ima po više kartica –brojeva. Osim toga, mnogi od njih su istovremeno pretplatnici kod oba operatera, pa zato zvanične podatke o broju korisnika usluga "Mobija 63" i Mobilne telefonije Srbije – mreža 064 treba uzimati sa rezervom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: