Krga: Nema razloga da me privedu

General Branko Krga demantuje da je Mladić bio u vojnim objektima dok je on bio na čelu Vojske SCG.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2006.

08:33

Default images

“Ne verujem da se SAD kao svetska velesila bavi sitnim glupostima. Ne vidim nijedan razlog da budem priveden. Ako je to zbog funkcije načelnika Generalštaba, koju sam tada obavljao, onda bi mogle da budu privedene i stotine drugih koji su bili na nekim funkcijama i obavljali svoje dužnosti” kaže za Danas Branko Krga, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore.

Povodom medijskih tvrdnji da je administracija SAD premijeru Srbije Vojislavu Koštunici savetovala da u cilju nalaženja Ratka Mladića sasluša Krgu, bivšeg čelnika vojne bezbednosti generala Acu Tomića i Darka Mladića, sina Ratka Mladića, u kraćem razgovoru za Danas Krga kaže da je više puta naređivao obilaske i provere vojnih objekata. "Nemaju nijednog dokaza da ja imam neke veze s pomaganjem haškim optuženicima. Ne plašim se, neću da bežim i, ako će to pomoći Vladi i građanima Srbije, neka me uhapse. Ali, to apsolutno neće rešiti problem jer ja ništa ne znam o tome i ne mogu biti od koristi“, tvrdi on.

Izvor lista blizak bezbednosnim krugovima kaže da je, posredstvom osoba koje su kasnije i zvanično optužene za pomaganje u skrivanju Mladića, pre nekoliko meseci s Mladićem pregovarano o predaji, što znači da je Vlada tada znala gde se on nalazi. Kada su svi bili sigurni da je dogovor postignut, tvrdi izvor lista, Mladić ih je prevario i napustio skrovište.

Bivši načelnik vojne službe bezbednosti Aco Tomić nije želeo da komentariše nagađanja medija o privođenju. On je pomenut u izveštaju VBA o ljudima iz redova Vojske koji su pomagali Mladiću od 1997. do juna 2002. Nekadašnji načelnik GŠ Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković u operaciji Sablja je dao izjavu da se Aco Tomić sastajao s Mladićem. Upućeni, međutim, podsećaju da je Pavković bio ljut na Tomića zbog ustupanja fascikle vojnih organa bezbednosti iz Kotora i Budve o atentatu na Vuka Draškovića u Budvi tadašnjem načelniku UBPOK Bori Banjcu.

Stanković: Neka tužilac odluči; Dinkić: Novac nije problem

Ministar odbrane Zoran Stanković kaže da tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević treba da odluči da li će neko biti saslušan. "Predlog SAD nije ništa posebno. Svako ima pravo da traži šta god hoće i da priča šta god hoće. Međutim, zvanični organi ove države imaju obavezu da se ponašaju saglasno zakonu, pravilima i propisima koji vladaju na ovoj teritoriji i ja očekujem od tužioca, koji je na čelu istražnog tima, da postupi po zakonu. On najbolje zna da li ima razloga da bilo ko od naših pripadnika, bivših ili sadašnjih, ili građana, bude pridveden po tom osnovu. Sve ostalo je manje-više jedan vid pritiska, ali ja mislim da će im tužilac odoleti i raditi po našem zakonu i onako kako treba", kaže ministar.

Osim što traže saslušanje bivših oficira Vojske, Amerikanci predlažu da Beograd raspiše internu poternicu za Mladićem, a građanima ponudi novčanu nagradu za svaku korisnu informaciju o beguncu. U Vladi Srbije taj zahtev nije razmatran, a ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da, ako bude potreban, novac neće biti problem. "Ja za sada nemam takvih informacija, ali sasvim sigurno novac nam neće biti problem u tom slučaju. Onaj ko se bavi time treba da traži koliko je potrebno za tu svrhu, a iz budžeta će to biti obezbeđeno", kaže Dinkić.

U Vladi se nezvanično može čuti sumnja da pritiscima i nuđenjem visokih novčanih nagrada može biti postignut rezultat u potrazi za Mladićem, tim pre što takav model nije dao rezultate u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: