Defanzivni srpski turizam

Najčešći gost u Srbiji je državljanin Srbije. Turističke organizacije nemaju ni osnovne brošure za strance.

Izvor: B92

Nedelja, 30.07.2006.

11:46

Default images

Poznati planinski turistički centar. Letnja noć, iz kafića trešti turbo folk, a raspomamljeni, i pijani lokalci skaču po stolovima. Retki stranci sa čuđenjuem gledaju, egzotično im je kafansko ponašanje. Ali muzika koju ne razumeju, i koja je ružna tera ih da odu na spavanje. Ukoliko mogu da zaspe od buke.

Sutradan će se pitati gde je putokaz i vodič do obližnjeg vrha, i kako mogu da nađ hranu, i piće una obeleženim pešačkim stazama. Preostaje im jedino da stidljivo prate srpske turiste. O ovome piše Politika.

"Srbin je, naime (tako piše u onome što se zove državna strategija turizma nastaloj u novembru prošle godine), najčešći turista u Srbiji. Čak 90 odsto od oko sedam miliona turističkih noćenja u Srbiji „otpada” na turiste iz Srbije. Ostalo na strance. Stranim turistima, kako tvrde u tim istraživanjima, u Srbiji se najviše sviđaju ljudi. Na njih imaju najmanje zamerke. Možda i zato što sa nama provedu samo nekoliko dana. Ko zna šta bi mislili da moraju kao mi, turisti iz Srbije, da ostanu u gostima.

Stratezi su uočili i da se stranim turistima, koji najviše dolaze zbog posla ili su u prolazu (čak četiri petine ukupnog broja), osim ljudi, dopada hrana i provod. Za četiri dana, koliko obično ostaju, potroše oko 200, najviše 500 evra, uglavnom na hranu i piće. Većina nema vremena ni za manastire, ni za banje, ni planine, ne bi imali vremena da vide ni more, sve da ga i imamo. Samo za posao i kafanu. Onima koji imaju i vremena i volje da vide nešto više od srpskih kafana obično nema ko to da pokaže.

I tako je Beograd najposećenija turistička destinacija u Srbiji. U prestonicu dolazi 82 odsto stranih turista. Idu i u Novi Sad, kako pokazuju istraživanja Egzita (najposećenijeg događaja i turističke atrakcije u Srbiji, drugi je Sabor trubača u Guči). A Srbija nudi i Zlatibor (na kome trenutno ima najviše turista), Kopaonik, Divčibare, pa banje, Vrnjačku (najposećeniju banju ovih dana) Soko, Koviljaču, Kanjižu, seoski turizam, salaše, reke, zdravu hranu, kajmak, proju i rakiju, trube i talambase. Stratezi su sve nade uložili upravo u ove destinacije i događaje.

A država obećava da će u turizam do 2015. godine uložiti oko 600 miliona evra. Nešto od tih para mogli bi da utroše da poboljšaju saobraćaj, na čemu se već dosta radi, ali i higijenu jer loši putevi i prljavi toaleti, zamerili su nam stranci, najviše odbijaju turiste. I to što većina Srba govori samo četiri jezika (srpski, hrvatski, bošnjački, crnogorski)."

Na CNN se svakih sat vremena mogu videti reklame crnogorskog primorja. Za Srbiju malo ljudi van zna gde se nalazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: